Proglašeno primirje u pojasu Gaze

Palestinski pokret Hamas i Izrael sklopili su sporazum o prekidu vatre u Gazi, koji stupa na snagu u 21 čas po lokalnom vremenu (20.00 po srednjoevropskom), saopštili su večeras zvaničnici u Kairu.

Srna / 21. Novembar 2012

Egipatski ministar spoljnih poslova Kamel Amr objavio je primirje na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim državnim sekretarom Hilari Klinton.

Sinoćna inicijativa za proglašavanje prekida vatre nije uspjela, a danas je to učinjeno uprkos eksploziji bombe u autobusu u Tel Avivu, nastavku bombardovanja Gaze i ispaljivanju raketa iz te palestinske enklave na Izrael.

Egipatski izvori kažu da sporazum o prekidu vatre sadrži egipatske garancije i da podrazumijeva obustavu svih "ubistava" i "upada", kao i da će olakšati kretanje Palestinaca, prenio je Rojters.

Izrael je ranije insistirao na obustavi svih oblika neprijateljske vatre iz Gaze i međunarodnim naporima za sprečavanje ponovnog naoružavanja Hamasa.

Kancelarija izrealskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila je da je on pristao na prekid vatre poslije sugestije koju mu je u telefonskom razgovoru uputio predsjednik SAD Barak Obama.

Primirje je dogovoreno poslije osmodnevnih sukoba u kojima je poginulo skoro 160 ljudi.

Prema podacima Hamasovog Ministarstva zdravlja u Gazi, danas je u ovoj enklavi poginulo najmanje 13 ljudi, a od početka novog talasa sukoba ukupno 152 osobe, među kojima je 42 djece. Na izraelskoj strani poginulo je pet lica.

Izraelske oružane snage objavile su da su tokom dana gađale 120 meta u Gazi, te da je iz te oblasti na Izrael ispaljena 81 raketa, od kojih je 20 oborila izraelska protivraketna odbrana.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.