Protest ispred Narodne skupštine RS: Policijski službenici nezadovoljni FOTO/VIDEO

Službenici policijskih agencija BiH, koji imaju prebivalište u Republici Srpskoj okupili su se ispred Narodne skupštine da bi izrazili nezadovoljstvo uslovima penzionisanja kojima su diskriminisani u odnosu na njihove kolege iz Federacije BiH.

BUKA / 09. Februar 2021

Buka

Riječ je o policijskim službenicima iz Republike Srpske, a koji su zaposleni u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnoj policiji i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

Problem je nastao, kako navode nezadovoljni službenici, zbog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju RS, odnosno jednom njegovom članu. Izmjenom člana 39. ovog zakona u kojem bi stajala odredba da se "poseban staž računa samo na lični zahtjev lica kojem je (staž) rješenjem Fonda upisan u evidenciju" i uredbom Vlade Republike Srpske kojom bi Fondu PIO bilo naloženo da se "pravo na petogodišnji prosjek prilikom odlaska u penziju priznaje svim policijskim službenicima koji svoje doprinose uplaćuju u Fond PIO Republike Srpske."

Policijski službenici su krajem januara uputili zahtjev da se ovaj problem uvrsti na dnevni red neke od narednih sjednica NSRS.

Podsjećaju da je Vlada FBiH na isti način riješila problem svojih policijskih službenika i uredbom je obavezala Fond PIO u FBiH da se za sve policijske službenike koji doprinose uplaćuju u Fond PIO FBiH primjenjuje pravo na obračun petogodišnjeg prosjeka prilikom odlaska u penziju.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.