Protest radnika RiTE Gacko: Nismo privatno vlasništvo SNSD-a

Nekoliko stotina radnika Rudnika i termoelektrane “Gacko” jutros je protestovalo ispred sjedišta preduzeća zbog odluke Nadzornog odbora da smijeni Rajka Papovića, a imenuje Milinka Milidraga za direktora preduzeća.

RTV BN / 28. Oktobar 2013

Radnici traže od Vlade i direktorice Elektroprivrede da poništi odluku do okončanja konkursa za izbor novog  rukovodstva Rudnika i termoelektrane, a ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi za sutra su zakazani novi protesti.

Tokom protesta i vandredne sjednice Skupštine sindikata od direktorice Branislave Milekić i ministra Kovačevića zatraženo je da do okončanja konkursa ponište odluku o smjeni Rajka Papovića.

Radnici kažu da ne brane Papovića već zakon i princip i protive se da tajkuni upravljaju najvažnijim resursima.

“Mi bi isto ovako branili i Milidraga da je umjesto njega nezakonito i prisilno postavljen Papović, jer ovdje se ne radi o personalnim rješenjima već o principima i poštovanju zakona. Ovo je najvažnija firma u Republici Srpskoj, i ne smiju tajkuni i moćnici da u svom interesu upravljaju državnim firmama i najvažnijim resursima. Godinama se sklapaju štetni ugovori sa privatnim firmama i jednom to mora više da se prekine”  kaže  Predrag Koprivica, Skupština sindikalne organizacije RiTE “Gacko”

Željko Tepavčević, predsjednik Sindikalne organizacije RiTE “Gacko”, kaže da će se protesti organizovati i narednih dana.

“Mi tražimo da se poništi odluka Nadzornog odbora, koji je nelegitiman jer mu je istekao mandat i da se vrati Papović dok se ne izabere novo rukovodstvo na konkursu koji je raspisan i koji će se okončati za najdalje mjesec dana. Mi ćemo protestovati i sutra i svih narednih dana dok nam ne dođu direktorica Milekić i ministar Kovačević i dok se ne pronađe rješenje”.

Radnici kažu da imaju loša iskustva iz prošlosti i da zbog toga smatraju da Milinko Milidrag nije dobro kadrovsko rješenje.

“Milidrag je i ranije bio direktor prije 15 godina i iza sebe je ostavio neplaćen dug od 60 000 000 maraka i tri neisplaćene plate. Protiv njega su podizane krivične prijave i mi se pitamo otkud se sada vraća on kao povratnik jer mi strahujemo da će ponovo raditi po starom”, kaže Miloš Šolaja, predsjednik Skupštine sindikalne organizacije RiTE “Gacko”.

Novoimenovani direktor Milinko Milidrag i direktorica “Elektroprivrede RS” Branislava Milekić nisu željeli komentarisati proteste i optužbe, dok je smijenjeni Papović danas bio na sastanku i konsultacijama u Banjaluci.

Radnici su bili nezadovoljni što obezbjeđenje BN televiziji  nije dozvolilo da uđe u termoelektranu.

“Ovo je strašno šta rade i kako provode silu. Obezbjeđenje i rukovodstvo termoelektrane moralo je dozvoliti ulazak BN televiziji u preduzeće jer je ovo javno a ne privatno ili preduzeće u vlasništvu SNSD-a. Mi znamo kakav odnos ima SNSD prema BN televiziji, ali ako smatraju da je ovo njihova firma a ne državna onda neka na kapiji stave njihovu zastavu i natpis, u protivnom niko ne smije da se ovako bahato ponaša prema novinarima” ,  kaže Predrag Koprivica iz UO Sindikalne organizacije RiTE “Gacko”.

Ukoliko Vlada i Nadzorni odbor u toku dana ne ponište odluku o smjeni, sutra u 5 minuta do 12 sati biće organizovani novi protesti radnika ispred sjedišta termoelektrane.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.