PROTESTI URODILI PLODOM Postignut dogovor o putu ka novom Ustavu

Političke stranke u Čileu postigle su dogovor o putu ka novom Ustavu, objavili su danas pregovarači poslije protesta u posljednjih nekoliko sedmica.

BUKA portal / 15. Novembar 2019


Čileanci će na referendumu u aprilu sljedeće godine glasati o tome da li žele novi Ustav, saopštili su predstavnici vladajuće konzervativne koalicije i opozicije.

Tekst novog Ustava potom će biti stavljen pred glasače na drugom plebiscitu, prenijela je agencija DPA.

– Želimo miran i konstruktivan izlazak iz krize. Prvi put ćemo imati 100 odsto demokratski Ustav – izjavio je predsjednik Senata Haime Kuintana.

Sadašnji Ustav napisan je u vrijeme vladavine bivšeg diktatora Augusta Pinočea. Prema rezultatima nedavnog istraživanja, 78 odsto Čileanaca podržava usvajanje novog Ustava.
U nasilju tokom talasa protesta u posljednjih skoro mjesec dana poginulo više od 20 ljudi, a nekoliko stotina je povrijeđeno.

Jučerašnji marševi u Santijagu bili su uglavnom mirni, a gradu Valparaiso demonstranti naoružani palicama i kamenjem sukobili su se sa policijom, koja je koristila suzavac, javili su lokalni mediji.

Predsjednik Sebastijan Pinjera je, u pokušaju da smiri situaciju, ranije otkazao povećanje cijena karata za metro, zbog čega su protesti inicijalno pokrenuti. On je objavio i odluke o povećanju minimalne zarade i penzija, kao i rastu poreza za bogate.

Ovo nije umirilo proteste, pa je Pinjera na kraju pristao na provođenje ustavne reforme.

 

Srna


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.