Protiv Zeljkovića i ostalih 600 dokaza

Ročište je u Okružnom sudu u Banjaluci trajalo skoro četiri sata

BUKA portal / 14. Oktobar 2021

Foto: BUKA

 

Oko 600 dokaza priložilo je Tužilaštvo uz prijedlog za produženje pritvora Branislavu Zeljkoviću, smijenjenom direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, te preostalim trojici uhapšenih zbog spornih nabavki medicinske oprema za potrebe Instituta.

Ročište je u Okružnom sudu u Banjaluci trajalo skoro četiri sata, očekuje se odluka o tome hoće li još dva mjeseca iza brave ostati Zeljković, te vlasnik turističke agencije "Travel 4 Fun" Saša Marković, i direktori firmi "Promeding" Dragan Dubravac i "Procontrol" Slavko Bojić.

Advokat Miloš Stevanović, koji brani Bojića i Markovića, potvrdio je da je ročište bilo prilično detaljno, te da je tužilac proširila istragu. 

"Prijedlog za pritvor ima čak 158 strana. Istraga je zaista urađena vrlo detaljno. Međutim, mi i dalje smatramo da nema niti jednog osnova za pritvor", rekao je Stevanović, te istakao da je za Markovića i Bojića pritvor zatražen kako bi tužilac imao vremena da sasluša još četiti - pet svjedoka.

Dodao je da je istraga proširena, te da je Marković sada osumnjičen i za zloupotrebe koje se odnose na dobojsku bolnicu.

"Kod Bojića imamo situaciju da tužilac sada ispituje i njegova druga povezana lica, knjigovodstvene radnike i tako dalje. Istinita je da je Bojić bio prebačen na Univerzitetski klinički centar, on je bio tamo na provjerama. Nama nisu usvojeni zahtjevi da Bojić, s obzirom da ima leukemiju, bude liječen na UKC i mi ćemo na tome ponovo da insitiramo", rekao je Stevanović pred današnje ročište.

Po okončanju ročišta, Stevanović je istakao da je Bojićevo zdravsteveno stanje bilo kritično, te da je smršao nekoliko kilograma.

"Njemu se stanje pogoršava. Država trenutno plaća 20.000 maraka njegovo liječenje u pritvoru", rekao je Stevanović.

Stevanović je pritom istakao da niko od osumnjičenih nije govorio protiv ostalih.

"Nisam primijetio nigdje u prijedlogu za produženje pritvora da je bilo ko bilo koga 'odrukao', da je neko 'propjevao', neko nekog optuživao", kaže Stevanović.

Iznio je i podatak da se Okružni sud u Banjaluci počeo baviti i ranijom odlukom Suda BiH.

"Sud je počeo da se bavi činjenicom da je Sud BiH prošle godine donio privremene mjere i blokirao imovinu Markovića, odnosno 'Travel 4 Funa', a u istom tom predmetu osumnjičen je Zeljković i konačno podnijet je nalog tužiocu da dostavi papire iz Tužilštva BiH, što je i učinjeno. Optimista sam jer ne mogu istovremeno u jednoj državi da postoje dvije istrage pred dva suda. Dakle, Tužilaštvo BiH već ima predmet koji se tiče Zeljkovića i Markovića", kaže Stevanović.

Inače, današnjim ročištem, kojem novinari nisu mogli prisustvovati, predsjedavala je predsjednica Okružnog suda Marija Aničić - Zgonjanin.

Podsjetimo, kako su "Nezavisne novine" ranije objavile, svi uhapšeni sumnjiče se da su, koristeći vanrednu situaciju, pribavili firmama "ProControl" i "Travel4Fun" znatnu imovinsku korist u postupcima javnih nabavki koje je provodio Institut. Nezvanično se spominje da je riječ o cifri od gotovo 800.000 maraka.

Recimo, kako se sumnja, medicinske maske, čija ja nabavna vrijednost 0,36 KM, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske fakturisane su po cijeni od 6,90 KM.

Podsjećanja radi, određen je pritvor i Mladenu Gajiću, direktoru Bolnice "Sveti apostol Luka" Doboj, koji se sumnjiči da je preduzeću "Travel 4 Fun" pribavio znatnu imovinsku korist na štetu budžetskih sredstava u postupcima javnih nabavki medicinske opreme. Odbijena je njegova žalba na pritvor.

Uhapšen je tada i Vladimir Vuletić, vlasnik firme "A.R.M.S. Sistemi", koji je potom poslat u izolaciju zbog sumnje da je zaražen virusom korona.

 

Nezavisne


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.