Prva kuća iz 3D štampača završena za 5 dana i bez majstora, rezultat 94 savršena kvadrata

Eliz Luc i Hari Dekers, bračni par iz Holandije, postali su prvi Evropljani koji su se uselili u kuću u celosti izrađenoj na 3D mašini za beton.

Biznis Telegraf / 04. Maj 2021

Bivši prodavci iz Amsterdama ove nedelje su dobili digitalni ključ, aplikaciju kojom ulazna vrata dvosobnog bungalova otvaraju pritiskom na dugme.

– Prelepa je. Imate osećaj da ste u bunkeru, deluje vrlo bezbedno – rekao je Hari.

kuca stampac
Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Kuća je izrađena od 24 betonska elementa koji su štampani sloj po sloj u Ajndhovenu, nakon čega su kamionom preveženi na mesto sklapanja.

Krov i prozori ugrađeni su na licu mesta – a rezultat je 94 kvadrata čistog savršenstva.

kuca iz 3d stampaca
Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Ovakvu kuću bi bilo teško napraviti koristeći tradicionalne metode, a objekat je prvi od pet koji građevinska firma Saint-Gobain Weber Beamix planira da napravi u predgrađu Ajndhovena.

– U poslednje dve godine su delimično napravljene kuće betonskim 3D štampačem u Francuskoj i SAD, a projekti se polako šire svetom. Ipak, ovo je prva kuća koju su vlasti odobrile i koju su naselili ljudi koji plaćaju da žive tu – rekao je Bas Hajsmans, izvršni direktor Weber Benelux-a.

Štampanje 3D metodom se radi uz velike robotske ruke koje izbacuju iz vrha cevi cement, slažu sloj na sloj i tako formiraju zidove.

kuca 3d stampac
Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Za štampanje kuće bilo je potrebno 120 sati rada betonskog 3D printera.

Izvor: Biznis Telegraf


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.