Prva sjednica o virusu korona u Banjaluci održana je prije tačno godinu dana

Osam dana kasnije imali smo prvi slučaj...

BUKA / E.P. / 26. Februar 2021

Foto: BUKA

26. februara 2020. godine u Banjaluci je održana prva sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije, zbog novonastale situacije u svijetu sa virusom korona. 

Tada je utvrdjen skup preventivnih mjera i zadataka radi minimizacije rizika i uticaja novog korona virusa. Tada nije bio zvanično zabilježen niti jedan slučaj virusa korona.  

Ipak, prevencije radi, sa sjednice je naloženo da je potrebno preduzimati mjere pojačane higijene, dezinfekcije, pripreme zdravstvenih ustanova, jaču kontrolu inspekcije i komunalne policije, javno informisanje o svim važnim elementima. 

Gradski štab od tog je datuma počeo operativno pratiti sve detalje epidemiološke situacije u Banjaluci.

5. marta zabilježen je prvi slučaj virusa korona u Banjaluci i u BiH.

Tadašnji gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić 31. marta u intervjuu za BUKU rekao je da su prve mjere preduzete upravo tog 26. februara. 

"Sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije sa pripremom za epidemiju je održana 26. februara, sedam dana prije nego što je u Banjaluci utvrđen nulti pacijent. Mi smo pretpostavili da će epidemija da se prelije na ove naše prostore, dakle, da je to nešto što mora da se desi. Bilo je nemoguće predvidjeti u kom obimu, ali bilo je jasno da se mora djelovati, i vi već 26. februara imate nalog Domu zdravlja da se pripremi za prihvat oboljelih, da se organizuju, prvu javnu informativnu kampanju za javnu higijenu, za pranje ruku i slično, kao i nalog osnovnim i srednjim školama i vrtićima da u slučaju pojave bilo čega, da se odmah promptno reaguje. Znači, 5. marta, kad se pojavio nulti pacijent, mi smo već sedam dana imali pripreme mjera, a na nultog pacijenta, odnosno na roditelja i dijete, odmah smo reagovali zatvaranjem škole, dezinfekcijom objekta, slanjem djece na pregled i u kućnu izolaciju, kao i nastavnika na idućih četrnaest dana, tako da je taj prvi klaster bio nešto na čemu smo svi naučili, ali na čemu se odreagovalo vrlo oštro i vrlo ispravno. O tome svjedoči i činjenica da iz tog nultog klastera nije bilo kasnije oboljelih, jer je presječeno u startu. Inače, da je dijete nastavilo da ide u školu, da je škola nastavila normalno da radi, sigurno bi iz tog klastera eksplodiralo i imali bismo ogroman rast. Blagovremenim reagovanjen, prvo pripremom, i na ovaj nulti slučaj, kasnije se uspjelo puno uraditi.  Ima jedna stara izreka koja kaže: Svaka mjera preduzeta prije epidemije djeluje radikalno, svaka mjera preduzeta kad se epidemija razvila djeluje zakašnjelo" rekao je u intervjuu za BUKU Igor Radojičić.

 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.