Prve projekcije u Art bioskopu: Prikazani filmovi „Oj Krajino“ i „Kostakurta“ Saše Karanovića

U Art bioskopu Banskog dvora 11. februara u 20:00 časova održano je autorsko veče SAŠE KARANOVIĆA, a publika je imala priliku da pogleda dva nagrađena kratkometražna filma: OJ KRAJINO i KOSTAKURTA (,,Bajka o Satankrajini").

BUKA portal / 12. Februar 2020

 

Ovo je ujedno bila i prva filmska projekcija u Art bioskopu - novoj sceni za kulturne namjene u Banskom dvoru. Zbog velikog interesovanja publike Banski dvor će uskoro objaviti još jedan termin za projekcije ovih filmova.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović istakavši da je za prvu projekciju u Art bioskopu svjesno izabran afirmisani domaći autor jer je misija Banskog dvora da pored etabliranih regionalnih i svjetskih umjetnika konstantno radi i na promociji kvalitetnog domaćeg umjetničkog stvaralaštva.
-Nadamo se da će i Art bioskop, poput brojnih drugih prostora za kulturne namjene Banskog dvora, postati omiljeni kutak naših sugrađana u kojem će moći uživati u kvalitetnim programskim sadržajima - istakao je Matović.

Publiku je pozdravio i režiser Saša Karanović. On je pohvalio ideju o stavljanju u funkciju jednog ovakvog prostora u Banskom dvoru i izrazio nadu da će Art bioksop biti prostor gdje će se prikazivati studentski filmovi, kako bi mladi stvaraoci što prije počeli graditi odnos sa publikom.

 

SAŠA KARANOVIĆ je rođen u Sarajevu 1989. godine. Živi i radi u Banjaluci. Studirao je režiju na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Magistrirao filozofiju. Kao dio tima ,,Bosonoga'' produkcije, iz Banjaluke, radio je kao pomoćnik reditelja na igranim serijama "Meso" i "Kosti".

"Kostakurta" je njegov drugi film. Sa filmom "Oj, Krajino" iz 2016. godine, osvojio je nagradu za najbolji bosanskohercegovački studentski film na Sarajevo film festivalu. ,,Kostakurta'' je takođe nagrađena u Sarajevu, istom nagradom, 2019. godine, Specijalnom nagradom žirija na ,,Kustendorfu'', takođe 2019. godine, i Koskarom za najbolji film zemalja bivše Jugoslavije, bez Srbije,na Festivalu srpskog  filmafantastike.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.