POLITIČARI KOMENTARIŠU INCKOV ZAKON: Za BUKU govore Magazinović, Nešić, Šepić, Osmanović, Stanivuković...

Valentin Incko, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune o Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. BUKA donosi prve reakcije političara iz BiH

BUKA / E.P. / 23. Juli 2021

 

Draško Stanivuković o Zakonu o zabrani negiranja genocida

Osmanović za BUKU o odluci Incka: Očekujem da se Tužilaštvo počne ponašati u skladu sa zakonom

 

Nenad Nešić za BUKU: Ovo nas je vratilo 20 godina unazad


Odluka Valentina Incka vratila je BiH 20 godina unazad. Moj stav o OHR je poznat, nema većeg dokaza da BiH nije funkcionalna država kad postoji jedan čovjek koji potezom pera može zamijeniti demokratsku volju naroda. 

Srpski narod i sve političke predstavnike pozivam na jedinstvo i mudrost. Osjećanja i mišljenja se nikome ne mogu oduzeti i upravo je ovaj papir dokaz za poraz njihovih nastojanja da nam to učine prethodnih 20 godina. 

Moramo se okupiti oko Republike Srpske. Ovaj momenat ne treba da mjerimo prema tome naspram čega stojimo nego koju svetinju branimo! 

Od našeg jedinstva i naše mudrosti zavisi opstanak Republike Srpske, a oni koji je ne žele u narednim danima će u nama tražiti razloge da je napadnu. Republika Srpska je iznad svih nas i svima koji bi na nju krenuli poručujem - od tog posla vam nema ništa, pokušajte to i svi ćemo naše političke boje zamjeniti isključivo bojama srpske trobojke. 

Valentin Incko ovim potezom dokazao je svu neslavnost svoje uloge u BiH. Da ima želju za pravdom i suživotom, ne bi nas vraćao 20 godina u prošlost nego bi svoja ovlašćenja iskoristio da kazni i sankcioniše one koji cijeli moj narod nazivaju "genocidašima".

 

 

Senad Šepić predsjednik Nezavisnog bloka, za BUKU:  Žao mi je što sami nismo donijeli ovakav pravni propis

Žao mi je što između političkih stranaka u Bosni i Hercegovini nije postojala  odgovornost da sami u Parlamentu BiH donesemo ovakav pravni propis koji donosi mrvu pravde za žrtve genocida. 

"Nezavisni blok je od svog osnivanja tražio i inicirao donošenje ovakvog zakona, jer smatramo da sankcije za negiranje genocida i najtežih ratnih zločina moraju postojati. Također, mora postojati i odgovornost, naročito političkih zvaničnika, te sam uvjeren da će ova nova zakonska regulativa biti korak ka naprednijoj i prosperitetnijoj budućnosti" rekao je Šepić za BUKU

 

PDP: Potpuno nepotrebna odluka

Partija demokratskog progresa ukazuje da je potpuno nepotrebna odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da, nametne dopune Krivičnog zakona, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Potezanjem za Bonskim ovlaštenjima Valetin Incko je unio dodatnu nestabilnost u ionako rovitu situaciju u BiH te napravito ogromnu štetu.

Inzko je svoj mandat proveo u hibernaciji i potpuno je nepotrebno da na odlasku iz BiH povlači poteze koji će uzrokovati politički haos.

U zemlji u kojoj cvjeta korupcija, izbori dobijaju na izbornim prevarama, a evropski put u zastoju, sa nagomilanim ekonomskim i socijalnim problemima krajnje je kontraproduktivno nametati bilo kakve zakone, a posebno osjetljive poput ovog.

Takođe, upozoravamo da će nametnute dopune Krivičnog zakona biti korištene i za političke obračune.

Na dešavanja u proteklom ratu do sada nije bilo moguće imati sličan pogled kod naroda u BiH, a najnovija odluka izazvat će dodatne tenzije, što ide na ruku onim političkim snagama koje ne žele okretanje ka budućnosti, bez tenzija i stalnih izazivanja sukoba.
 

Komšić za BUKU: Jasna poruka politikama koje svoje narative grade na veličanju genocida


Dodik zaprijetio otcjepljenjem: Prisiljeni smo da krenemo u disoluciju


Reakcija Bakira Izetbegovića

 

Saša Magazinović za BUKU: Pozdravljam odluku

Očekivao sam i pozdravljam odluku. Za razliku od necivilizacijskih tekovina koje se nažalost nerijetko promoviraju od strane domaćih političara u Bosni i Hercegovini, ovo je ispravna odluka koju smo dugo čekali i koja znači poštovanje prema žrtvama i njihovim porodicama.

 

Konaković: Civilizacijska i ljudska odluka Valentina Inzka i OHR-a.
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković rekao je da je ovo civilizacijska i ljudska odluka Valentina Inzka i OHR-a.

"Snažna poruka svim negatorima genocida i negatorima istine o dešavanjima u Bosni i Hercegovini.Prilika i da se srpski narod odrekne pojedinaca i grupa koje su naredile i počinile genocid i druge zločine. Veliki dan za Bosnu i Hercegovinu, veliki dan za Evropu, veliki dan za cijeli svijet!" napisao je Konaković na Tviteru

 

Šarović: Nepotrebna odluka Visokog predstavnika kojom ulazimo u politički nestabilan period

Ovo je nepotrebna odluka Visokog predstavnika i korak unazad na putu napretka Bosne i Hercegovine i izlasku iz međunarodnog tutorstva. Vraćanje Bonskih ovlaštenja se javlja u najgorem mogućem trenutku jer ovom nametnutom odlukom ulazimo u politički nestabilan period – istakao je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke reagujući na korištenje Bosnekih ovlaštenja od strane Valentina Incka. 

„Smatram da je šteta što u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija nije prošla inicijativa Kine i Rusije za ukidanje pozicije Visokog predstavnika a posebno za ukidanje Bonskih ovlaštenja što vidim kao jedini ispravan put za Bosnu i Hercegovinu u budućnosti i kao jedinu nadu za normalan život svih njenih građana“ – poručio je Šarović.  

On je za ovo, kako kaže, oživljavanje uloge OHR-a u najgorem mogućem obliku kroz vraćanje uloge Visokog predstavnika, optužio aktuelnu vlast koja je dala opravdanje da se Visoki predstavnik i dalje zadrži u BiH.   

„Ako su Bonska ovlaštenja ponovo vraćena nametanjem ovog zakona to znači da postoji opravdana bojazan da će biti upotrebljena i u nekim budućim slučajevima što nije put kojim Bosna i Hercegovina treba da ide“ – zaključio je Šarović. 


Novaković-Bursać: Neko "nametnuo zakon"


Zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH reagovala je na nametnuti zakon

"Neko "nametnuo zakon" u zemlji koja ima parlament!  Više parlamenata. Ovu činjenicu mogu da pokriju samo iskrivljena  logika i pokvarena namjera.  A istinu svakako niko nikad nije uspio da zaustavi" kazala je ona u izjavi za BUKU

 

Vojin Mijatović: Hvala!

"Iako su ga mnogi ismejavali, iako su svoj nerad prebacivali na njega, nikad u javnom nastupu nisam dozvolio da ne stanem na njegovu stranu", naveo je danas u reakciji Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH.

“Valentina Inzka poznajem skoro 2 decenije, i ovaj iskusni diplomata je moj prijatelj i čovek vredan poštovanja. Odlazi iz Bosne i Hercegovine kako je i došao kao častan i veliki čovek”, kazao je Mijatović i zaključio sa:

“Valentine prijatelju hvala!”.

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.