Prvi Festival književnosti „Imperativ“ ispunio očekivanja posjetilaca

Završen Imperativ...

BUKA / 04. Juni 2018

Tokom pet festivalskih dana, mnogobrojna publika prisustvovala je značajnim književnim događajima, promocijama knjiga najznačajnihih pisaca iz regiona, promocijama izdavačkih kuća iz regiona koje su predstavile svoj rad i posjetiocima ponudile svoja nova izdanja po pristupačnim sajamskim cijenama.

Na festivalu se u okviru sajamskog dijela predstavilo  13 izdavačkih kuća iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i BiH , među kojima su Booka, Lom, GeoPoetika, Arete, Bajbuk, Sandorf, V.B.Z., Imprimatur, 9. dimenzija, Fraktura, Pčelica, Ramajana i Art scena.

Uz učešće domaćih pisaca i pjesnika Bore Kapetanovića, Tanje Stupar Trifunović, Berislava Blagojevića, Danijela Gatarića,  Ranka Risojevića, Ranka Pavlovića i Predraga Bjeloševića, čitaoci su imali priliku da se upoznaju i druže sa  Ivanom  Tokinom iz Srbije, Denisom Gracom i Ahmedom Burićem iz BiH, Stefanom Boškovićem i Ognjenom Spahićem iz  Crne Gore i  Damirom Pilićem iz Crne Gore. Svoju poeziju predstavili su Marko Tomaš, Draško Sikimić, Ana Marija Grbić i Ivana Bodrožić.
 
Novi program koji nije zastupljen ni na jednom festivalu književnosti „Note i slova“, koji je okupio  najpraćenije blogere koji su čitali svoje odabrane tekstove i puštali muziku koja prati tekst, publika je odlično prihvatila, pa su uživali u druženju sa Grofom  Đurazom,  Vladimirom Skočajićem Skočom,  Anom Kolar, Blogdanom i Goranom Stojičićem.
 
U okviru dijela programa „Salon za djecu predstavljeni su izdavači knjiga za djecu, organizovane radionice, a pisci za najmlađe čitaoce, čitali su svoja djela, diskutovali se o letirama i značaju čitanja u najranijem uzrastu.
Radionicu kreativnog pisanja za najmlađe održala je književnica Tanja Stupar Trifunović, dok su radionice kreativne ilustracije održali akademski slikar Ognjen Radumilo i dizajnerka Jana Vuković. Lektiru u podne čitali su Predsrag Bjelošević, Ranko Risojević, Ranko Pavlović i Ismet Bekrić.

Važan dio  programa bila je  i panel – diskusija na temu „Položaj pisaca u regionu“.

-Organizacija jednog ovakvog festivala izuzetno je važna, jer pored toga što dopunjava kulturnu ponudu Republike Srpske, pruža mogućnost afirmacije domaćim autorima i pozicionira naše pisce na regionalnoj sceni. A sa druge strane ljudi  žele na jednom mjestu i u periodu od nekoliko dana koncentrisano posvetiti književnosti – kazala je direktorica Festivala Sanela Babić.

Podsjetila je da je u posljednjih desetak godina, u regionu  stasala jedna nova generacija pisaca koji kroz svoja djela promovišu društvene vrijednosti, kroz umjetnički izraz govore o vremenu u kojem živimo, te često nastupaju u javnosti. Nova, savremena književna djela su privukla i novu, mladu publiku.
Republika Srpska je posljednjih godina kroz umjetnost prepoznata i priznata u regionalnoj i evropskoj umjetničkoj javnosti. Nažalost, književna scena Republike Srpske je dugo vremena bila „zatvorena“ u uski krug privilegovanih pojedinaca, te i pored toga što imamo veliki broj mladih, nagrađivanih pisaca, oni nisu poznati ni lokalnoj javnosti, a posebno ne u regionu. Potpuno ista situacija je i sa izdavačkim kućama iz Republike Srpske. Upravo iz tih razloga, festival književnosti predstavlja  odličan kulturni model iu perspektivi  vrlo moćnu strategiju od koje veliku korist mogu imati svi u književnom lancu autor-izdavač-distributer-čitaoci. Kroz ovako zamišljen model moguće je ostvariti visoko reprezentativno pozicioniranje Republike Srpske na regionalnoj književnoj sceni – ističe ona.

Podsjetila je i da je festivalski projekat je usmjeren ka više kategorija društva.

- Prva od njih su građani Banjaluke i okoline koji će tokom realizacije projekta moći da učestvuju u razgovorima sa piscima, gostima festivala. Ovaj aspekt značajan je kao promocija kulturnih dešavanja koja nisu dovoljno česta u Republici Srpskoj, te kao validan dodatak trenutnoj turističkoj ponudi Grada i Republike. Usljed manjka kvalitetnih programa, projekat će pomoći popularizaciji savreme književnosti Republike Srpske i podizanju svijesti o savremenom književnom stvaralaštvu. Drugi značaj projekta je uključivanje srednjoškolaca u radionice kreativnog pisanja – na taj način će se ostvariti mogućnost za formiranje novih generacija čitalaca i pisaca, a mladi će moći da se upoznaju sa aktuelnom književnom ponudom i produkcijom – objasnila je Babić.

Najavila je da  Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“ od jeseni ponovo počinje sa organizovanjem promocija istaknutih domaćih pisaca i preipremama za sljedeći Festival.

Festival se održavao pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, u partnerstvu sa Banskim dvorom Kulturnim centrom i u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“.

 

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.