Psi mogu prepoznati lošu osobu, sada je to i naučno dokazano

Psi mogu namirisati strah, ali mogu li namirisati istinu?

M.P. / 03. Oktobar 2019

Pixabay.com


Možda je vaš pas i pametniji nego što mislite. Ispostavlja se da su psi veoma dobri u procjeni ljudskog ponašanja. Tako barem tvrdi nauka. Tim koji predvodi Akiko Takaoka sa Univerziteta u Kjotu, Japan, proveo je studiju koja otkriva da psi zaista znaju da li vam treba vjerovati ili ne.

Studija je rađena tako što su psi bili izloženi prevari u ime nauke. Ljudi već dugo znaju da će psi trčati prema predmetu na koji im pokažete rukom. Istraživači su iskoristili ovu informaciju u svojoj studiji. Tokom eksperimenta, pokazivali su na kontejner koji je bio napunjen skrivenom hranom. Naravno, pas je trčao prema kontejneru. Zatim bi pokazali na kontejner koji je bio prazan. Psi bi otrčali prema njemu, ali bi otkrili da tamo nema hrane.

Treći put kada su istraživači pokazali na kontejner sa hranom, psi su odbili da idu do kontejnera. Oni su znali da osoba koja pokazuje nije pouzdana na osnovu svog ranijeg iskustva. 34 psa su korištena za eksperiment, i nijedan pas nije otišao do kontejnera treći pu. Ovaj eksperiment dokazuje da psi mogu prepoznati lažljivca.

Drugim riječima, ako lažete svom psu, on će formirati mišljenje da vam ne treba vjerovati i u skladu s tim će se i ponašati . "Psi imaju mnogo sofisticiraniju socijalnu inteligenciju nego što smo mislili. Njihova socijalna inteligencija je evoluirala tokom njihovog dugog suživota sa ljudima,” kazala je Takaoka, koja je takođe bila iznenađena brzinom kojom su psi zaključivali da je neka osoba nepouzdana.

John Bradshaw sa Univerziteta u Bristolu, VB, koji nije bio uključen u ovu studiju, kaže da rezultati ukazuju na to da psi preferiraju predvidljivost. Kada su postupci nedosljedni, psi postaju nervozni i uznemireni.

Istraživači planiraju ponoviti eksperiment tako što će zamijeniti pse vukovima jer su vukovi u bliskom srodstvu sa psima. Cilj je da se utvrde duboki efekti pripitomljavanja pasa.

 

Izvor: Good.is


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.