PUNA IM JE KAPA I USTAŠA I NACISTA: Gradonačelnik Bleiburga otkrio zbog čega im je svega dosta

Posljednjih dana u javnosti se dosta priča o odluci Katoličke crkve u Koruškoj da se zabrani misno slavlje na Bleiburgu

BUKA portal / 14. Mart 2019

Sudski vikar biskupije u Klagenfurtu za RTL je objasnio svoju odluku.

''Naši uvjeti nisu ispunjeni, a ispostavilo se da u danim okolnostima nisu niti mogli biti ispunjeni. Sveta misa ostaje dio političko-nacionalnog rituala, koji služi iskrivljenom i selektivnom tumačenju povijesti Drugog svjetskog rata. Na taj način, dobra namjera molitve za žrtve na Bleiburškom polju je iskorištena za pogrešnu interpretaciju'', kaže Jakob Ibounig, kancelar i sudski vikar biskupije u Klagenfurtu.  

Takav stav Hrvatska biskupska konferencija je u cijelosti odbacila, no korušku Katoličku crkvu to nimalo ne brine.

''Bilo bi važno za Crkvu i Hrvatsku biskupsku konferenciju da iznesu svoje mišljenje o povijesnim događajima, krivcima i žrtvama, neovisno o političkim interesima. Inače, ne želimo komentirati reakciju Hrvatske biskupske konferencije'', poručio je Ibounig.

I dok Hrvatska biskupska konferencija, kao i organizatori i pokrovitelji, tvrde da je ustaško i nacističko znakovlje posljednjih godina u Bleiburgu rijetkost, gradonačelnik toga grada Štefan Visočnik kaže kako je imidž Bleibruga u svjetskoj javnosti narušen baš zbog komemoracije.

''Mi ovdje imamo problem da, kada u Google upišete Bleiburg, na prvoj stranici vi ste mjesto susreta nacista. To nije dobro za nas i za našu promociju. Mi imamo prijatelje u Hrvatskoj, imamo bratsku općinu Lovran, mi smo dolje, oni su tu. Nemamo ništa protiv mise za umrle i pale, samo ne mogu dolaziti neonacisti iz cijele Europe. A tu je problem što organizator ne može sve zabraniti'', objašnjava Visočnik.

( RTL)


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.