“PUT KA EVROPI JE NEUPITAN” Dodik tvrdi da su SNSD, HDZ i SDA saglasne da bude UKINUT OHR

Dodik je dao podršku Sporazumu i istakao da nije bilo lako dogovarati i pregovarati.

srna / 05. August 2019

 

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su potpisnice današnjeg Sporazuma o formiranju Savjeta ministara, saglasne da bude ukinut OHR jer se ne može očekivati da se ide u evropske integracije, a da se zadrži OHR u kapacitetu i poziciji koju ima.

Nakon što je danas postignut sporazum SNSD, HDZ i SDA da za 30 dana bude formiran Savjet ministara, Dodik, koji je i lider SNSD, rekao je da bi niz projekata trebalo da bude deblokirano, među kojima su najvažnije evropske integracije.

– Put ka evropskim integracijama nije upitan. Mi sa novim Savjetom ministara dobijamo novu dinamiku kojom ćemo kod zemalja članica EU u narednom vremenu obezbjeđivati saglasnost za to da za BiH bude dat status kandidata – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Dodik je istakao da je za Republiku Srpsku ključno pitanje formiranje Savjeta ministara čime bi se “otkočile” sve procedure zaustavljenih važnih infrastrukturnih projekata koji su definisani u Vladi Republike Srpske i upućeni u proceduru.

Prema njegovim riječima, SNSD je vodio računa o tome da se očuva bazična ustavna pozicija Republike Srpske i da se očuva konstitutivnost naroda, te da će se prilikom izrade novog Izbornog zakona voditi računa o konstitutivnosti naroda i građana.

– Ustavna koncepcija i ustavni koncept govori o tome da su to konstitutivni narodi i da je ta odluka vezana i za sve druge relevantne zakone – naveo je on.

Dodik je dao podršku Sporazumu i istakao da nije bilo lako dogovarati i pregovarati.

On je izrazio očekivanje da će novi Savjet ministara ubrzano raditi na usvajanju novog socijalno-ekonomskog programa, shodno nadležnostima različitih nivoa vlasti u BiH, dodajući da se iz okvira nadležnosti tih vlasti vidi šta ko treba da čini kako bi se poboljšali uslovi za ekonomski rast i razvoj.

– Imamo dosta zastoja i neimenovanje Savjeta ministara bitno je uticalo na to da se bilježi pad domaćeg proizvoda u BiH i pad industrijske proizvodnje, ali i trend u Evropi bitno se mogao preduprijediti da smo imali izabran Savjet ministara – pojasnio je Dodik.

On je rekao da je učinjeno sve da se sačuva ustavna pozicija Republike Srpske i da izbor novog Savjeta ministara bude na bazi izborne volje koja je pokazana u Republici Srpskoj.

 

Dodik je dodao da očekuje da će neki iz Republike Srpske, shodno svom opozicionom djelovanju, pokušati da to interpretiraju na drugačiji način, zbog čega je i pisani tekst sporazum dostavio medijima.

 

– Što se tiče javnosti u BiH, dio uloženih napora isključivo smo činili na bazi potrebe da se afirmiše Ustav koji podrazumijeva činjenicu da je BiH sastavljena iz dva entiteta i tri konstitutivna naroda i to se vidi u dijelu sporazuma koji govori o evropskim i drugim integracijama gdje će se primjenjivati mehanizam koordinacije koji neki u BiH pokušavaju da na neki način omalovaže ili da ga ne primjenjuju – ukazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, za čitavu BiH je važno da je ovim sporazumom stvorena prilika da se formira Savjet ministara i da se radi na evropskim integracijama i daljoj regionalnoj saradnji.

Dodik je rekao da očekuje podršku javnosti u Republici Srpskoj i na nivou BiH da što prije dođe do sprovođenja Sporazuma i to u roku od 30 dana.

– Ako ne bude implementacije to znači da je BiH u dubokoj ustavnoj krizi i da će doći u pitanje njen suverenitet, ali i da se mogu očekivati različite političke akcije na različitim nivoima u jednoj destabilizirajućoj poziciji – upozorio je on.

Dodik je poručio da će SNSD blokirati rad svih institucija, ukoliko ovaj sporazum ne bude sproveden u roku od 30 dana.

On je pozvao sve institucije u BiH koje imaju međunarodni karakter da podrže Sporazum, kao i evropske zvaničnike. – Volio bih da na dan formiranja novog Savjeta ministara budu prisutni visoki zvaničnici EU, kako i postoje neke naznake – istakao je Dodik.

On je rekao i da je potvrđena podjela resora koja podrazumijeva da predsjedavajući Savjeta ministara bude iz SNSD, a to je Zoran Tegeltija, te da SNSD pripadaju ministarstva za komunikacije i transport, za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose, te za ljudska prava i izgbjeglice na čijem će čelu biti ministar iz reda ostalih iz Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, HDZ pripada Ministarstvo finansija i trezora, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova.

SDA, odnosno bošnjačka komponenta, dobila je Ministarstvo bezbjednosti, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo odbrane.

Komentarišući činjenicu da predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić od sutra obavlja i izvršnu i zakonodavnu vlast, Dodik je ocijenio da to nije dobra praksa, ali da će, zahvaljujući današnjem Sporazumu, ova dilema biti riješena vrlo skoro.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.