"Samouništenje Banksyjeve slike je bila obična laž, a ovo je dokaz"

I dok cijeli svijet još uvijek priča o samouništenju Banksyjeve slike nakon što je prodana na aukciji za milijun funti, kovač Josh Gilbert iz Chicaga nije baš uvjeren u cijelu tu priču o Banksyjevoj pobuni, piše Bored Panda.

Index / 12. Oktobar 2018

Njegovu sumnju potaknula je Banksyjeva objava na Instagramu u kojoj je objasnio kako je navodno izvedeno samouništenje. "Pogledao sam taj video nekoliko puta i dosta dijelova mi se čini sumnjivo i besmisleno", tvrdi Gilbert.

"Najprije su tu ove oštrice. Na snimci je prikazano da one rade i one su te koje su valjda trebale izvesti to rezanje papira. Međutim, one su postavljene bočno. Jasno vam je da oštrice postavljene na ovaj način nikako ne bi mogle razrezati sliku na način na koji se to dogodilo na aukciji. Pokušajte provući takvu x-acto oštricu bočno po papiru - samo ćete ga poderati, i to ako imate sreće, nećete ga razrezati", tvrdi on.

Zatim su pažnju privukli još neki mehanizmi koje je Banksy navodno postavio unutar okvira slike, a za koje Josh tvrdi da mu uopće nije jasno čemu bi mogli služiti. "I onda još vidite da te oštrice nisu postavljene ni blizu mjesta gdje bi slika trebala sjesti unutar okvira, a izgleda i da bi dno slike bilo postavljeno mnogo niže od onoga gdje su oštrice postavljene", kaže.

Muči ga i to što su oštrice postavljene na pozadini okvira, dok je slika očigledno izašla s prednje strane. "Slika je izašla izrezana na dijelu okvira koji je veoma udaljen od tih oštrica", kaže on.

"Ističem ovo jer u meni budi mnogo pitanja. Zašto biste koristili x-acto oštrice umjesto svima dostupnog rezača papira?", pita se on i dodaje da mu nije jasno zašto bi uopće u ovakvoj situaciji netko postavio te oštrice na mjesto koje uopće nema smisla, "usmjerene prema krivom smjeru te povezane ni s čim".

"Promislite, galerija, kupac i prodavač su sigurno svi imali ulogu u ovome. A tko bi kupio sliku za koju zna da će biti poderana? Pa nitko. Može se reći da je sad slika dobila na vrijednosti, ali to se sigurno ne bi moglo znati unaprijed. Ako bi netko dao toliku lovu za sliku, on nije samo ljubitelj umjetnosti, već i ulagač, a ulagači očekuju povrat uloženog", objasnio je i onda nastavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Shvatio sam da je riječ o običnom mađioničarskom triku. I usput je to bio i odličan način za postići publicitet bez ugrožavanja umjetnosti", tvrdi on, a dodao je i svoju skicu kako zamišlja što se dogodilo tog dana na aukciji.

"Kad se kotači okrenu, stvarna slika se povuče unutar okvira, na sigurno, a u isto vrijeme iz dna okvira izlazi unaprijed izrezana kopija slike", kaže on i objašnjava da ta teorija daje odgovor na pitane zašto se one oštrice vide na snimci koju je objavio Banksy. "To su točno oštrice koje biste pokazali ako biste željeli slagati ljude", tvrdi.

"Ne znam, možda sam lud i za ovo nemam materijalnih dokaza, ali ova teorija se predobro poklapa. Jednostavno ne vjerujem da bi itko ovakvu stvar prepustio slučaju kao što se trude dokazati da jesu...", zaključuje.

Index

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.