"Sjedinjene afričke države": Afrička unija izdaje zajedničke pasoše za cijeli kontinent

Dok posljednjih dana Evropsku uniju potresa izlazak Velike Britanije, s druge strane Afrička unija teži ka integraciji pokretanjem zajedničkih pasoša za sve zemlje kontinenta.

Agencije / 06. Juli 2016

 Elektronski pasoši za 54 zemlje bit će predstavljeni sredinom ovog mjeseca na samitu Afričke unije u Kigali u Ruandi. Unija ima cilj "ujediniti" sve stanovnike Afrike do 2018. godine.
"Cilj je uvesti slobodno kretanje ljudi, dobara i usluga na kontinentu kako bi se razvijala unutarafrička trgovina, integracija i društveno ekonomski razvoj", navodi se u saopćenju Afričke unije.

Pasoši predstavljaju ključan dio akcionog plana "Agenda 2063" koji ističe potrebu kontinenta za integracijom i bazira se na popularnoj viziji Panafričkog jedinstva. Sloboda kretanja je već dugo prioritet zemalja članica, što se vidi i iz prethodnih sporazuma, kao što je Sporazum u Abudži iz 1991. godine.

Zajednički pasoši su već usvojeni u nekoliko regiona kao što je Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS).

Trenutno je samo 13 afričkih zemalja otvoreno za sve afričke građane bez viza, a većina još uvijek drži ozbiljne restrikcije za ulazak u zemlju. Afrička razvojna banka apelirala je na države da što prije provedu plan otvaranja granica, ističući kao primjer Ruandu koja je doživjela veliki skok BDP-a zahvaljujući rastu turizma koji je uslijedio poslije otvaranja granica.

Ukidanje viza imat će veliki utjecaj na radnike s dna društvene ljestvice, smatra Direktor političkih poslova Afričke unije dr. Khabele Matlosa.

"Problem je što mladi ljudi rizikuju živote prelazeći Saharu i Mediteran na putu ka Evropi. Ukoliko stvorimo prilike u Africi, smanjit ćemo taj rizik. Afrika je kontinent migranata koji nisu tako sumnjičavi prema izbjeglicama. Ovo će biti test panafrikanizma, doktrine koja je u osnovi postojanja Afričke unije. Mi smo posvećeni toj filozofiji", objašnjava Matlosa.

Analitičari i eksperti već su podvukli potencijalne prednosti i mane ovog projekta i neki zajednički stav jeste da će ambiciozni plan biti ostvaren do 2020. godine, prije 2018. za kada je postavljen rok.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.