Radomiru D. Mitriću nagrada "Poziv na putovanje"

Naš književnik Radomiru D. Mitrić dobio je nagradu „Poziv na putovanje“ koju je organizovala izdavačka kuća Mono & Manjana iz Beograda.

BUKA/M.I. / 16. Oktobar 2012

"Na drugom konkursu za književnu nagradu 'Poziv na putovanje' koja se dodeljuje za prvu i(li) drugu proznu knjigu, pristiglo je 48 neobičnih i zanimljivih rukopisa, različitih žanrovskih opredeljenja i poetika. Žiri, koji čine Grupa P-70, urednik Mono i Manjane Aleksandar Jerkov i dva prošlogodišnja dobitnika, Krsto Popovski i Aleksandar Šurbatović, tajnim glasanjem doneo je odluku da se nagrada za najbolji rukopis dodeli Radomiru D. Mitriću za Šum Panonskog mora", istakli su iz Mono & Manjane.

Žiri posebno pohvaljuje i dva rukopisa koja su bila najužem izboru za nagradu: Hrabri medenjak Saše Tomaševića i Iz kraja – jedna priča o devedesetim Jovane Ristić.

Nagrada u vidu prvog primjerka knjige biće uručena dobitnicima na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu. Knjiga se objavljuje u okviru projekta „Putevi“ izdavačke kuće Mono i Manjana.

"Cilj ove nagrade je da u najboljem duhu Saveta mladom piscu Danila Kiša afirmišemo savremenu prozu izvan svih vanknjiževnih konotacija. Žiri nagrade 'Poziv na putovanje' zahvaljuje svim autorima koji su poslali rukopise sa željom da i sledeće godine nastavimo putovanje...", ističe s eiz ove izdavačke kuće.

O ovoj knjizi Mitrić je ranije rekao da je to knjiga koja dopunjuje njegovu poetiku ispisanu stihovima.

 

"Riječ je o romanu, koji prati moj život, a istovremeno je i hronika i putopis i testament, sve što sam zapravo ja stalo je u tu knjigu. U njoj su zapisi koje sam pisao u ratu, crtice sa putovanja, sjećanja na drage ljudi, zbog čega u podnaslovu i stoji 'roman-mozaik', u suštini jedno štivo koji je moj najličniji hibris u nepriznavanju smrti. To je himna životu. Radi se o romanu čiji podtekst je metafora o nestalom Panonskom Moru koje je postalo kopno, pa sve nas koji živimo na tom tlu čini brodolomnicima. Knjiga je strukturisana tako što svaki dio knjige može biti uzet kao zasebna cjelina nezavisno od cjeline, kao na primjer u slučaju knjige priča", rekao je za BUKU Mitrić.

 

Intervju sa autorom za portal BUKA:

Narodi Bosne danas priznaju samo monologe
 



 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.