Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS za BUKU: Ovo je nenormalna situacija. Moramo čuvati radnike!

Borba je i za zdravlje, ali isto tako borba je da se obezbijedi dovoljno novca za egistenciju porodice.

Foto: BUKA

 

Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da i ove godine 1. maj obilježavamo u vrijeme pandemije, sa mjerama koje su još uvijek na snazi.

„Od marta prošle godine do danas živimo uz stroge mjere, radimo u posebnoj situaciji, pojavljuju se i novi oblici rada. Dosta ljudi prošlo je kovid, neko sa većim ili manjim posljedicama. Borba je i za zdravlje, ali isto tako borba je da se obezbijedi dovoljno novca za egistenciju porodice. Jedna je nenormalna situacija u kojoj se svi nalazimo i pokušavamo da koliko-toliko normalno djelujemo u okviru onoga što nije normalno“, rekla je za BUKU Ranka Mišić.

Zbog situacije u kojoj se nalazimo ove godine neće biti održana protestna šetnja članova sindikata.

„Za ovaj 1. maj proteklih nekoliko mjeseci intenzivno smo radili da pokušamo da dođemo do povećanja plata, kako u javnom tako i u realnom sektoru. Nadamo se da će se to biti okončano do sredine maja kako bi već junska plata bude uvećana za određeni iznos i da će granski sindikati u tim pregovorima doći do najboljih rješenja“, rekla je ona. Dodala je da je važno da su radnici dobili i strateški dokument kad je zaštita zdravlja na radu u pitanju.

„To  bi trebalo da omogući bolju zaštitu zdravlja radnika na radnom mjestu, da se maksimalno smanji broj nesreća koje se dešavaju na radu. Najveće bogatsvo koje imamo su ljudi, u ovom slučaju radnici, jer bez njih nema ni razvoja ekonomije, izlaska iz krize ni ostvarene dobiti. Moramo čuvati radnike, njima se više posvetiti“, ističe ona.

RAD NA CRNO

Ranka Mišić kaže da je pandemija pokazala koliko radnika u uslužnim djelatnostima radi na crno.

„Za vrijeme pandemije i smo otvorili svoje prostorije i za radnike koji nisu članovi sindikata, jer smo smatrali da trebamo biti na usluzi svima i da im pružimo podršku. Vidjeli smo koliko radnika ne može da ostvari ni osnovno pravo, da dobiju najnižu platu koja je dodijeljena iz Bužeta RS za vrijeme kad nisu radili ili da ostvare pravo kad ostanu bez posla na Zavodu za zapošljavanje gdje smo se izborili za veću naknadu i duđi period primanja te naknade, jer ti radnici ne postoje, oni nisu prijavljeni nigdje, oni su radili na nadnicu u ugostiteljskim objektima, trgovinama, pekarama i raznim radnjama“, ističe Mišić Ranka.

Ona dodaje da nisu radnici krivi za to.

„Krivi su oni koji su duđni da kontrolišu i koji su dužni da prvode zakon, a to su poslodavci i inspekcije“, rekla je Mišić Ranka.


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.