Reakcije na izjavu Sanje Vulić: Ozbiljne redakcije počele otpuštati novinare, čekaju Vulićku

Brojne reakcije na društvenim mrežama izazvao je današnji istup Sanje Vulić, poslanice u Parlamentu Bosne i Hercegovine, koja je omalovažavala novinarsku struku.

 

Na insistiranje reporterke N1 na pitanju o moralnosti da zastupnici imaju primanja preko 5.000 KM dok je u isto vrijeme plaća direktora Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu nešto oko 600 KM, zastupnica je odgovorila da je ona "birala svoj posao", te nastavila:

"Ja vama nisam kriva što ste vi novinar i što ste možda nezadovoljni svojom plaćom. Ja vas ne vrijeđam, ja sam birala svoj poziv. Ja sam poslanik. Zakon je definisao toliku plaću. Ja da sam željela manju plaću, ja bih se bavila nečim drugim", izjavila je Vulić navodeći da je "novinarstvo njena nesuđena ljubav" i da će se "možda baviti istraživačkim novinarstvo kad izađe iz ovih voda".

Vulićeva novinarima: Nisam vam kriva što ste novinari

 

Nakon što je objavljen video istupe zastupnice iz SNSD-a, uslijedile su brojne reakcije na društvenim mrežama i osude poteza parlamentarke.

''Ozbiljne redakcije počele otpuštati novinare, čekaju Vulićku'', ironično je napisao urednik Capitala Siniša Vukelić.

Profesor Mirsad Abazović prokomentarisao je da je ''sreća što Vulić nije novinar''.

''Sreća i po društvo i po novinarstvo pa nije novinar'', napisao je on.

PR stručnjakinja Dobrila Močević poručila je da Vulić ''nije za javnu sferu''.

''Nije za javnu sferu, a kamoli za politiku i previše je devalvirala i unazadila učešće žena u politici Srpske. Molba ženama na lajni koje se bave politikom na bilo koji način - de, budite Žene a ne obožavateljke i balkanski stereotip žene patrijarhata. Fala'', napisala je ona.

"Tako, snahe kada dođu u novu porodicu trude se da budu i poslušne i dobre", poručo je na Twitteru danas kolumnista Srđan Puhalo.

Oglasio se i novinar Alemdin Šišić:

 

Oglasili su se i iz Udruženja BH novinari uz - javi protest.

''Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest Odboru Doma naroda Federacije BiH, rukovodstvu Narodne skupštine Republike Srpske i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog onemogućavanja predstavnicima medija da na adekvatan način prate današnje sjednice ovih tijela, kao i uskraćivanja pristupa informacijama od značaja za javnost i omalovažavanja novinara od strane parlamentarnih zastupnika'', saopšteno je iz ovog udruženja.

Na izjavu Vulićke reagovao je i glavni i odgovorni urednik Buka portala:

 

 

Informaciju o istupu poslanice SNSD-a u državnom Parlamentu prenijeli su brojni domaći i regionalni mediji.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.