Rekordan broj novinara zatvoren u 2020. godini

Tokom pandemije COVID-19, autokratski lideri pokušali su kontrolisati izvještavanje tako što su hapsili novinare.

M.P. / 15. Decembar 2020

 

Rekordan broj novinara zatvoren je tokom 2020. godine, kada su ih vlasti kažnjavale u vezi sa izvještavanjem o pandemiji koronavirusa ili su pokušavale spriječiti izvještavanje o građanskim nemirima, saopštila je organizacija za zaštitu novinara Committee to Protect Journalists u utorak.

Najmanje 274 novinara zatvoreno je do 1. decembra, što je najveći broj do sada, izvijestila je njujorška organizacija koja prikuplja podatke od početka devedesetih. Prošle godine bilo ih je najmanje 250.

Protest ii političke tenzije bili su uzrok mnogih hapšenja, a najviše ih je bilo u Kini, Turskoj, Egiptu i Saudijskog Arabiji.

Tokom pandemije COVID-19, autokratski lideri pokušali su kontrolisati izvještavanje tako što su hapsili novinare. Najmanje dva novinara su preminula nakon što su se zarazili u zatvoru, navodi se u izvještaju.

“Šokantno je i užasno da imamo rekordan broj novinara u zatvoru u sred globalne pandemije,” kazao je izvršni direktor organizacije CPJ Joel Simon u izjavi.

Za ovu situaciju izvještaj krivi nedostatak globalnog liderstva po pitanju demokratskih vrijednosti, a naročito napade na medije od strane američkog predsjednika Donalda Trampa koji je dao alibi autokratskim liderima da zatvaraju novinare u svojim državama.

Širom svijeta, 34 novinara su uhapšena zbog “lažnih vijesti” u 2020. godini u odnosu na 31 prošle godine.

 “Rekordan broj novinara u zatvoru širom svijeta je nasljeđe predsjednika Trampa u oblasti medijskih sloboda”, kazao je Simon.

U Sjedinjenim Američkim Državama do 1. decembra nije bilo zatvorenih novinara, ali ih je 110 uhapšeno ili je protiv njih podignuta optužnica, od kojih su mnogi izvještavali sa protesta protiv policijskog nasilja, kazali su iz organizacije CPJ.

Zemlje u kojima je broj zatvorenih novinara značajno porastao su Bjelorusija, gdje je ponovni izbor dugogodišnjeg predsjednika izazvao masovne proteste i Etiopija, gdje su političke tenzije dovele do oružanog sukoba.

Izvještaj otkriva da su dvije trećine novinara u zatvoru optuženi za antidržavno djelovanje kao što je terorizam ili članstvo u zabranjenim grupama, dok u 20% slučajeva optužnice nisu saopštene javnosti, javlja Reuters.


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.