REPUBLIČKI ŠTAB PREDLAŽE A VLADA RS NAREĐUJE: Otkrivamo šta donosi novi Zakon o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama po hitnom postupku

Vlada Republike Srpske će biti zadužena za donošenje vanrednih mjera na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije, saznaje BUKA

Elvir Padalović / 24. Novembar 2021

Foto: BUKA

 

Vlada Republike Srpske zatražila je da dnevni red sjednice narodne skupštine Republike Srpske bude dopunjen Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama po hitnom postupku

Prema saznanjima BUKE, Vlada Republike Srpske će biti zadužena za donošenje vanrednih mjera na prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije.

To su osnovne izmjene Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama, u čiji prijedlog je portal BUKA imao uvid.

Istovremeno ovim je Vlada Republike Srpske priznala da su određene mjere,  usvajane tokom vanrednog stanja u Republici Srpskoj, donesene mimo Ustava Republike Srpske

Prema novom prijedlogu Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama. piše da će Vlada Republike Srpske na "prijedlog Republičkog štaba za vanredne situacije aktom iz svoje nadležnosti uređivati način izvršavanja mjera za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama".

Drugim riječima Vlada RS preuzima dosadašnju praksu da to čini Republički štab.

Član 47. ovog Zakona se također mijenja te se njima proširuje nadležnost Republičkog štaba, koji će od sad moći "predlagati Vladi mjere za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama".

U razlozima za donošenje ovog Zakona odnosno predloženim izmjenama Vlada Republike Srpske priznaje kako je UStavni sud Republike Srpske utvrdio da su određene zabrane i ograničenja neustavne i nezakonite jer Republički štab za vanredne situacije nije organ nadležan za propisivanje navedenih mjera, već je isključivo operatino-stručno tijelo formirano za koordinaciju i rukovođenje prilikom zaštite i spasavanja.

"Uzimajući u obzir vanrednu situaciju koja je na snazi.....predložena je dopuna člana 18. Zakona o zaštiti i spasavaju u vanrednim situacijama na način da Vlada Republike Srpske aktima iz svoje nadležnosti uredi način izvrašavanja mjera za zaštitu i spaavanje u vanrednim situacijama..kao i dopuna člana 47. predmetnog zakona u smisu utvrđivanja nadležnosti Republičkog štaba za vanredne situacije za predlaganje Vladi Republike Srpske mjera za zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama" stoji u obrazloženju za donošenje ovog Zakona.

Podsjetimo, Ustavni sud Republike Srpske  utvrdio je u aprilu ove godine da zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji RS od 31. marta, 6. aprila, 27. aprila i 5. maja 2020. godine, u vrijeme važenja, nisu bili u saglasnosti sa Ustavom, Zakonom o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti

"Ustavni sud je utvrdio da je Republički štab za vanredne situacije, donoseći osporene zaključke, prekoračio svoja ovlašćenja operativno-stručnog tijela formiranog za koordinaciju i rukovođenje prilikom zaštite i spasavanja na teritoriji RS-a, shodno relevantnim odredbama Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama", saopšteno je iz Ustavnog suda RS-a.

Ustavni sud je "utvrdio da navedeni štab nije bio ovlašćen ni da, u smislu odgovarajućih odredaba Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ograniči kretanje u zaraženom i ugroženom području, a imajući u vidu nadležnosti ministra zdravlja i socijalne zaštite u ovom kontekstu".

"Ustavni sud je konstatovao da se samo zakonom mogu uvesti ograničenja kretanja ukoliko je to neophodno radi zaštite bezbjednosti i zdravlja ljudi, te da Republički štab za vanredne situacije nije bio ovlašćen da osporenim aktima ograniči i zabrani kretanje na teritoriji RS-a. Postupajući na ovakav način, ocijenio je Ustavni sud, ovo tijelo je, suprotno Ustavu, na sebe preuzelo zakonodavna ovlašćenja Narodne skupštine RS-a, čime je postupilo suprotno zajemčenim načelima vladavine prava i podjele vlasti", navedeno je tada iz Ustavnog suda RS.

Narodna skupština Republike Srpske ukinula je 21.maja vanredno stanje koje je u tom entitetu uvedeno skoro dva mjeseca ranije s obrazloženjem kako će to pomoći sprječavanju širenja epidemije prouzročene koronavirusom.

Dan kasnije, na sjednici održanoj 22. maja, Republički štab za vanredne situacije donio je odluku da se od te večeri ukida policijski čas na teritoriji Republike Srpske.

Odluka o ukidanju vannrednog stanja u Republici Srpskoj značila je i ukidanje policijskog časa koji je od 28.marta neprestano bio na snazi svake noći, a povremeno je produžavan i na dane vikenda kako bi se na minimum smanjilo kretanje ljudi.

 

 


 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.