Republika Srpska dobija četiri nova ministarstva

Usvajanjem ovog zakona, za koji su glasala 53 poslanika, mijenja se organizacija i oblast rada određenih ministarstava u cilju funkcionalnije organizacije prilagođene savremenim kretanjima. 

BUKA portal / 06. Decembar 2018

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras po hitnom postupku Zakon o republičkoj upravi, kojim se osnivaju ministarstvo privrede i preduzetništva, ministarstvo energetike i rudarstva, ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, te ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Kao samostalna republička upravna organizacija osniva se republički sekretarijat za raseljena lica i migracije koje preuzima poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, koje prestaje sa radom, navodi se u obrazloženju ovog zakona. 

Usvajanjem ovog zakona, za koji su glasala 53 poslanika, mijenja se organizacija i oblast rada određenih ministarstava u cilju funkcionalnije organizacije prilagođene savremenim kretanjima. 

Tokom skupštinske rasprave o ovom zakonskom rješenju, mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je ovaj zakon potreban da se formira nova vlada. 

On je ocijenio da je dobar trenutak za donošenje navedenog zakonskog rješenja. 

"Ukoliko bi ovako zakonsko rješenje donijeli kada bude formirana nova vlada, u tom slučaju bi morali ići na njenu reorganizaciju što ne bi bilo dobro rješenje", pojasnio je Višković. 

On je ponovio da je formiranje novog ministarstva privrede tražila poslovna zajednica. 

"Poslovna zajednica želi adresu u Vladi da bi mogla dobiti pomoć i stručno mišljenje i mislim da je zato veoma važno da imamo ministarstvo privrede", istakao je Višković. 

Višković je rekao da će se o svim važnim pitanjima konsultovati sa stručnom i akademskom zajednicom. 

"Neću građanima da dajem prazna obećanja, ali je jedno sigurno, učiniću sve da svoje zamisli sprovedem u djelo. Uložiću sav moralni, intelektualni i ljudski kapacitet i znanje da bi zamišljene ideje sproveli u djelo", istakao je Višković. 

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.