REPUBLIKA SRPSKA OSTAJE BEZ DJECE Sve manje đaka

U Bijeljini svake godine sve je manje đaka prvaka, te je ove godine u prve razrede u osnovnim školama upisano njih 46 manje nego prošle godine. U prevodu izgubili smo skoro dva i po odjeljenja.

BN / 20. August 2018

 U 12 centralnih osnovnih škola i 35 područnih odjeljenja na jesen će u školske klupe zasjesti 931 prvačić. U gradskim školama broj đaka prvaka oscilira, ali u seoskim sredinama stalno opada.

 

"Neke od škola nisu upisale nijednog prvačićća. To su uglavnom područne škole. Samo možemo reći da je u značajnom opadanju u odnosu na prošlu godinu gdje smo izgubil već negdje oko 40 učenika, skoro dva i po odjeljenja", kaže Ljubica Mlađenović iz Odsjeka za obrazovanje i nauku.

 

"Što se tiče ove školske godine otprilike broje je isti upisanih, ali se možemo pohvaliti područnom školom u Patkovači koja bilježi trend porasta broja učenika na upisu", tvrdi Dejan Vuković direktor OŠ “Jovan Dučić”, Bijeljina.

 

"Što se tiče centralne škole škole u Pučilama stanje je otprilke isto, kao i prethodnih godina. Već znamo da smo područnu školu u Novom naselju zatvorili zbog malog broja učenika ukupno je bilo 5 učenika u 5 odjeljenja tako da je ona zatvorena."

 

U zapadnom dijelu Semberije učionice će i ove jeseni biti poluprazne. Škola „Stevan Nemanja“ u Gornjem Dragaljevcu nekada je upisivala 80 prvačića, a ove godine svega 31. 

 

U dva područna odjeljenja nije upisan nijedan prvačić, a u dva sela samo po jedan đak. Kombinovana odjeljenja su neminovnost, a u skorijoj budućnosti prijeti i zatvaranje pojedinih škola.

 

"Ja vjerujem da se čak i sledeće godine očekuje možda i zatvaranje, već u 2017/2018 zatvoreno je oko 16,17 područnih škola u cijeloj RS", dodaje Mlađenovićeva.

 

Alarm je davno upaljen. Na potezu je država koja treba aktivno da se uključi u rješavanje ovog problema.

 

"Činjenica da mi razmišljamo o tome da svake godine tj. prošle godine 90 područnih i centranlni škola bude zatvoreno samo razmišljanje o tome govori u kojem smo mi problemu", kaže demograf Aleksandar Čavić.

 

Pronatalitetne mjere mogle bi da daju rezultate, ali činjenica je da ćemo imati sve manje djece u školama, jer je 1999. godine u RS rođeno 14.000 beba, a prošle nešto više od 9.000. Pad nataliteta I migracije uzimaju svoj danak.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.