Richard Gere odgovorio Salviniju

TALIJANSKI ministar unutrašnjih poslova i čelnik desnice Matteo Salvini je "mali Trump" koji iskorištava ljudske strahove da bi dobio glasove, kazao je u danas američki glumac Richard Gere, angažiran po pitanju migranata na Mediteranu.

BUKA portal / 19. August 2019

69-godišnji Gere nedavno se sukobio sa Salvinijem oko broda humanitarne organizacije Open Arms (Otvorene ruke). Italija je tom plovilu na kojem je stotinjak migranata zabranila pristajanje u njezine luke. 

Španija je ponudila svoje luke, no brod je to odbio jer bi putovanje do te zemlje trajalo predugo i njime bi se riskiralo zdravsteno stanje migranata, prenio je Reuters. 

Salvini tvrdi da Open Arms laže o stanju migranata i da je liječnička inspekcija talijanskih vlasti preko vikenda pokazala da situacija na plovilu nije hitna. 

"Vaš ministar unutarnjih poslova ima isti mentalitet kao predsjednik Trump. U stvari Salvinija i zovem 'malim Trumpom'. Koristi se istim radikalnim neznanjem, iskorištava strah i mržnju", kazao je Gere za talijanske dnevne novine Corriere della Sera. 

Gere je posjetio Open Arms prije dvije sedmice kao bi donio hranu migrantima i pružio im utjehu. Salvini ga je zbog toga pozvao da odvede migrante u Hollywood i primi ih "u svojim vilama". 

"Kad bi vaš ministar unutrašnjih poslova proveo vrijeme s tim ljudima, poslušao njihove priče i porodične traume, promijenio bi svoj stav", rekao je glumac. 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.