Rijeke naglo rastu, dramatično kod Rakovice: Odsječeno selo, spašavaju turiste

Prema projekcijama Hrvatskih voda, maksimalan vodostaj u Karlovcu očekuje se tijekom utorka i to za Koranu 750 cm, a za Kupu 700 cm.

BUKA portal / 14. Maj 2019

USLIJED intenzivnih oborina tijekom vikenda te prognoziranih oborina za prvu polovicu tjedna, u većem dijelu Hrvatske vodostaji su u porastu s tendencijom daljnjeg porasta, posebice na slivu Save, Une i Kupe, izvijestile su navečer Hrvatske vode.

Iako stanje još nije kritično, zbog naglog porasta vodostaja rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici koja raste od pet do deset centimetara na sat, u pripremi su mjere obrane od poplava, a zbog zamućenosti na vodocrpilištu, vodu za piće potrebno je prokuhavati.

U Slunju je završeno punjenje vreća s pijeskom i postavljanje nasipa u Rastokama, u Karlovcu traje punjenje vreća, a Stožer je u kontinuiranoj komunikaciji s mjesnim odborima i gradskim četvrtima u vezi s pripremnim mjerama obrane od poplava.

Prema projekcijama Hrvatskih voda, maksimalan vodostaj u Karlovcu očekuje se tijekom utorka i to za Koranu 750 cm, a za Kupu 700 cm.

Rast vodostaja u Hrvatskoj Kostajnici

U ponedjeljak u 23 sata izmjeren je vodostaj od 377 centimetara, što je vodostaj dovoljan za proglašavanje izvanrednih mjera obrane od poplava.

Na Sunji je na snazi izvanredno stanje s vodostajem od 276 cm.

Sve mjerodavne službe ne žele da se ponovi loše iskustvo iz ranijih godina, a posebno od lani kada je gradsko središte bilo pod vodom.

Postoji mogućnost bujičnih poplava na području Rijeke i Primorja, Gorskog kotara, Like, Banovine, Korduna, sjeverne i srednje Dalmacije i unutrašnjosti te na vodotocima koji se slijevaju s Bilogore, Papuka, Psunja i Krndije.

Očekuje se značajan porast vodostaja Une, a maksimum u Hrvatskoj Kostajnici bi mogao biti sutra navečer, kada se očekuje vrh vodnog vala te bi vodostaji mogli dosegnuti izvanredno stanje mjera obrane od poplava.


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.