Rim je doslovno zatrpan smećem, šire se bolesti, na ulicama štakori, izdato higijensko upozorenje

SMETLIŠTA s kojih tinja i na kojima se goste štakori, izazivaju bojazan za javno zdravlje u Rimu, liječnici upozoravaju obitelji da zaobilaze smeće pobacano uz rubnjake, a nemoćni građani pokrenuli su bizaran izbor najsmrdljivije kante za otpad.

BUKA portal / 15. Juli 2019

Mnoštvo turista prisiljeno je kretati se između prepunih kanti, dok opor smrad smeća ostavljenog na velikoj vrućini privlači strvinare i prijeti širenju bolesti u Vječnome Gradu. 

Šef gradskog ureda za zdravstvo Antonio Magi izdao je "higijensko upozorenje" te rekao da bi se ono moglo pretvoriti u upozorenje o opasnosti za zdravlje građana ako se bolesti počnu širiti putem izmeta insekata i drugih životinja koje se časte na truleži. 

Ljutiti Rimljani u međuvremenu su na Twitteru pokrenuli natjecanje za najsmrdljivije kante za smeće. 

Kutije za pizze naslagane jedna na drugu, ostaci špageta preostali nakon ručka i oguljene kore voća na rimske ulice privlače galebove, štakore, čak i divlje svinje. A i vukovi su prišli gradu bliže nego ikad.

Dodatno ogorčenje stanovnika Rima izaziva visoka cijena koju plaćaju za to da smeće trune na ulicama. 

Grad je 2017. potrošio 597 eura po stanovniku na upravljanje otpadom, što je najviše u zemlji i puno je više nego što za to izdvajaju stanovnici Venecije (353 eura) ili Firence (266 eura). 

No Rimu nedostaje odgovarajuća infrastruktura. Od tri gradska smetlišta, jedno je zatvoreno, a dva su posljednjih mjeseci poharali požari. 

Dva postrojenja za biološko upravljanje otpadom zatvorena su zbog redovnog održavanja. 

Općem stanju ne pomažu ni brojni Rimljani koji na nepredviđenim mjestima, pokraj kanti za smeće ostavljaju stare madrace, hladnjake i ležajeve. 

Građanin Salvatore Orlando (50) ipak upire prstom na rimsku upravu. "Naravno da je kriva gradonačelnica. Pa ne možete kriviti građane", rekao je. 

"Građani proizvode smeće, moraju ga negdje baciti, a javne službe ga moraju pokupiti. Jednostavno je tako. Za to plaćamo poreze", naglašava. 

Rimska gradonačelnica Virginia Raggi (Pokret pet zvijezda) kazala je da će kriza biti riješena u idućih 15 dana. 

No da bi se to realiziralo, svaki se dan na spaljivanje negdje drugdje mora poslati više od 5000 tona rimskog otpada. 

"Svi se žale na otpad, a nitko ne želi spalionicu. Umjesto toga mi plaćamo za odvoz smeća u Austriju ili Njemačku", rekao je jedan gnjevni građanin koji nije želi otkriti ime. 

I papa Franjo komentirao je "degradaciju i zapuštenost" Rima. 

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, čelnik krajnje desne Lige, već je počeo koristiti krizu sa smećem kao političko streljivo uoči lokalnih izbora 2021. godine. 

No u gradu u kojemu su ključni sektori premreženi korupcijom i kronično su neefikasni, stanovnici se pitaju ima li Salvini čarobni štapić za rješavanje situacije koju već godinama ne uspijeva riješiti nitko iz političkog spektra. 

U međuvremenu, smeće je samo jedan od izazova u gradu s opasnim rupama na pločnicima i cestama, drvećem koje se ruši na svaki malo jači udar vjetra i autobusima koji se zapale u vožnji, pod uvjetom da uopće uspiju pokrenuti motor. 

 

Preuzeto sa Indexa

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.