RIZIK OD GUŠENJA I UTAPANJA: Ako vaše dijete ima ovakve igračke, odmah ih prestanite koristiti

S tržišta Bosne i Hercegovine povučena je mekana punjena igračka sa šlјokicama “Shimmeez”, jer predstavlja rizik od gušenja pošto se sitni dijelovi, odnosno, šljokice, mogu lako odvojiti od igračke, pa ih dijete može staviti u usta.

BUKA portal / 03. Decembar 2019

 

Igračka je porijeklom iz Kine, a uvoznik je poduzeće „Orbico Sarajevo“, priopćeno je iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH, prenosi Srpskainfo.

– Poduzete su dobrovoljne mjere povlačenja s tržišta, povrata od potrošača, te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata proizvoda. Preporučuje se potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod, da ga odmah prestanu koristiti, te da vrate proizvod na mjesto kupovine gdje mogu dobiti povrat novca – navodi se u saopštenju.

Sa domaćeg tržišta povučena su i dva modela plutajućeg pomagala sa sjedalicom za djecu, takođe porijeklom iz Kine.

Ovi proizvodi predstavljaju ozbiljan rizik od utapanja, jer imaju samo jednu komoru za napuhivanje. Pored toga, odgovarajuće informacije i upozorenja nisu napisane na jednom od službenih jezika u BiH, a nisu navedene ni informacije za potrošače na pakovanju.

Za jedan proizvod uvoznik je poduzeo mjere povlačenja sa tržišta, povrata od potrošača i uništavanja nesigurne igračke, dok je za drugi naređeno povlačenje sa tržišta i uništavanje.

– Preporučuje se potrošačima koji su kupili ovaj proizvod da ga prestanu koristiti i vrate na prodajno mjesto gdje su ga kupili, kako bi dobili zamjenski proizvod ili povrat novca – stoji u saopštenju.


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.