Robert Botteri, novinar o dešavanjima u Ljubljani: Protesti petkom traju već 73 petka, održaće se i danas

Robert Botteri, novinar o protestima u Ljubljani: Protesti petkom traju već 73 petka, danas će biti 74

Vanja Šunjić / 17. Septembar 2021

Robert Botteri, novinar i kreativni direktor Magazina Mladina za BUKU je komentarisao jučerašnje proteste u Ljubljani, osvrnuvši se i na sve ono što se u Sloveniji dešavalo u prethodnim mjesecima, ali je konstatovao i da se kraj svemu ovome nazire tek na izborima koji će biti iduće godine.

Botteri je kreativni direktor Magazina Mladina od 1997. godine. Prije toga je bio dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Magazina. Također je izvršni urednik i angažovan je u sedmičnom radu štampanog izdanja zajedno sa fotografima, dizajnerima i ilustratorima. Kao i sva djeca vojnih lica JNA osamdesetih se kritički odnosio spram režima, a takav je ostao i danas. Razlika je samo što su tada njega i njegove istomišljenike i saborce optuživali za rušenje Jugoslavije, a danas ih zovu posljednjim komunistima.

Slovenija je država koja je imala najduži lockdown tokom prva tri vala pandemije, građani i građanke mjesecima nisu mogli iz svojih mjesta i gradova prelaziti u druge, policija je neprestano sprječavala demonstracije protiv Vlade i mjera koje donosi, a i struka je često bila sumnjičava. Na pragu četvrtog vala pandemije, Janez Janša je uveo nove mjere i izazvao nezadovoljstvo građana i građanki.

Protivnici mjera za suzbijanje COVID-19 sinoć su se okupili na Trgu republike u Ljubljani i kritikovali vladu skandirajući da podnese ostavku. Ko je činio tijelo ovog protesta, budući da nekako pretpostavljamo da su antivakseri ti koji su desni? 

Na Trgu republike okupilo se 8000 nezadovoljnih građana i građanki po mišljenju policije. To su vrlo različiti ljudi, prije svega vrlo ljuti zbog rigoroznih mjera, što ih je taj dan uvela Vlada. Za sva javna mjesta potreban je PCR, dokaz o preboljelosti, dokaz o cijepljenju ili napravljen test, koji košta 10 eura i važi samo 48 sati. Bez toga ne možeš ni kod doktora, niti ne možeš točiti benzin na pumpi. Među tim ljudima ima i antivaksera, naravno, jer ionako je takvih polovica stanovnika. Danas se antivakseri više ne dijele na desne i lijeve, puno ih je bilo među onima koji sebe ne svrstavaju niti na jednu političku liniju.

Zabilježeni su i incidenti nakon što je jedna osoba bacila bocu na policajaca koji je obezbjeđivao skup. Je li bilo privođenja, na kakva su navikli oni koji protestvuju petkom? 

Policija se nije pripremila kao što se priprema svaki petak. Oni su mislili da će to biti mirne demonstracije, a sad imaju nekolicinu ranjenih policajaca i valjda devet pridržanih. Protesti petkom traju već 73 petka, sutra će biti 74.

Antivakseri su upali i u RTVSLO 4. septembra, a uposlenici televizije tvrde da se prosvjednici već mjesecima okupljaju pred  ulazom u njihovu zgradu, vrijeđajući i ometajući zaposlene i goste. Šta rade tamo? Je li  javni servis pod patronažom vladajuće opcije i koliko u ovom trenutku ima podršku sindikata i javnosti?

Prosvjednici pred televizijom su dobili dozvolu da se tamo okupljaju, jer se policiji nije dalo da sastavi obrazloženje zašto tamo ne bi smjeli prosvjedovati, kao što ih je uputila upravna jedinica grada.

Hoće li zbog ovih mjera Janež Janša izgubiti dio vjernog glasačkog tijela i da li ga je uzdrmao perefendum iz jula kada su Slovenci glasali protiv izmjene zakona o vodama, što je bio udarac zadan njegovojvladi?

Janša svoje vjernike ne može izgubiti ni ako mijenja svoje mišljenje i ako se nađe u aferi, oni su njemu i dalje vjerni. Njega ništa ne može uzdrmati, a to se vidi i na njegovoj politici, koja ne posustaje.

U maju su na Ministarstvu kulture Slovenije osvanule žute svastike. Jedni su tvrdili da su to ispisali protivnici Janšine vlade, što bi značilo da je ljevica i opozicija generalno počela komunicirati simbol ima protiv kojih se bori, dok drugi smatraju da je to bio dobar spin i da je takvo šta mogao ispisati neko samo iz pozicije vlasti. Šta je istina?

Žute svastike su nacrtali prosvjednici, jer je Ministarstvo za kulturu dodijelilo status društva u javnom interesu jednoj neonacističkoj udruzi, a nezavisnim umjetnicima zakida financiranje.

Nazire li se kraj i šta dalje?

Nazire se ali tek poslije izbora najkasnije u junu iduće godine, a do tada ovako kao što je bilo jućer, možda i žešče.


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.