Robert Koch, veliki pronalazač malih stvari

Robert Koh je bio ljekar i naučnik koji se smatra ocem moderne bakteriologije

BUKA portal / 27. Maj 2020


Njemački Institut „Robert Koh“ često je pominjan tokom pandemije virusa korona. Podsećamo ko je bio čovjek čije ime nosi ovaj prestižni institut. 

Robert Koch je ljekar koji je otkrio bacil tuberkuloze i dobitnik je Nobelove nagrade za medicinu i fiziologiju.

Tokom istraživanja počeo je da koristi napredne tehnike za analizu bacila, kao što je agar medijum za rast bacila i Petrijeve šolje, zahvaljujući čemu je otkrio i bacil tuberkuloze – Mycobacterium tuberculosis.

Svoje otkriće objavio je 24. marta 1882. godine, što je za to vrijeme, sredinu 19. vijeka, bilo veliko – jer je tuberkuloza bila uzrok svake sedme smrti.

Zaslužan je i za otkriće bakterije koja izaziva koleru, istraživajući u Egiptu i Indiji. Međutim, nije Koh bio taj koji je pronašao ovu bakteriju, nego Filipo Paćini, ali je njegovo otkriće palo u zaborav.

Koh je od 1885. godine počeo da radi kao profesor na Univerzitetu u Berlinu, kao i u univerzitetskoj bolnici Šarite.

Do kraja života bavio se istraživanjem, a putovao je po dalekim zemljama kako bi istraživao malariju i različite tropske bolesti koje su vladale u tim zemljama.

Istraživao je zavisnost bakterijskih patogena i prenošenja raznih bolesti, i ustanovio ono što danas staje u izreku „čistoća je pola zdravlja“. Kohova otkrića se smatraju temeljom moderne mikrobiologije, jer su omogućila značajno produžavanje životnog veka i poboljšanje zdravlja ljudi širom svijeta.

Robert Koh je bio hirurg u Francusko-pruskom ratu 1870. i 1871. Po završetku sukoba, postavljen je za glavnog okružnog lekara Poznanja, koji je tada pripadao Njemačkoj. Tamo je počeo da se bavio biologijom bakterija. Elektronskih mikroskopa, naravno, nije bilo i bakterije su bili najsićušniji patogen koji je uopšte mogao da se vidi konvencionalnim mikroskopima. Koh je otkrio bakteriju antraksa i opisao kako se prenose njene spore. To je ujedno bio i njegov prvi veliki naučni rad koji je objavljen 1876. godine.

To sve nije prošlo nezapaženo – Koh je pozvan u Berlin da vodi novoosnovanu bakteriološku laboratoriju i tamo mu je pošlo za rukom da izoluje bakteriju koja izaziva tuberkulozu. „Etiologija tuberkuloze“ bio je prvi rad u istoriji koji identifikuje neki mikroorganizam kao izazivača bolesti. Upravo za taj rad je nemački lekar dobio Nobelovu nagradu za medicinu 1905. godine.

Koh je bio čovjek svog vremena, a to je bilo vrijeme pronalazaka i otkrića novih teritorija. Zato je i sam Koh često bio daleko od kuće – istraživao je koleru u Egiptu i Indiji, goveđu kugu, slinavku i šap u Rodeziji (današnjem Zimbabveu), a malariju u Italiji, Indoneziji i istočnoj Africi. Zato Koh važi za osnivača tropske medicine i mikrobiologije. Razvio je metode za izdvajanje bakterija koje ni savremena medicina nije prevazišla.

Sve u svemu, Koh je do danas ostao veliki istraživač malih bakterija. Tako su Ujedinjene nacije proglasile 24. mart za Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze – upravo je to datum kada je Robert Koh, prije mnogo godina, izolovao patogen koji izaziva tuberkulozu. Danas, u njegovo ime, „Kraljevski pruski institut za infektivne bolesti“ u kojem je nekad radio nosi ime „Institut Robert Koh“.


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.