Rudar izašao iz jame nakon dva dana samo da bi demantovao direktora

Rudari u Stranjanima i dalje odbijaju izaći iz jame. Iako je v. d. direktora RMU Zenica Edin Pašić izjavio da su rudari sinoć napustili jamu, komorati su poručili da su to laži te da neće izaći dok im ne vrate njihovu jamu.

BUKA portal / 09. Oktobar 2019


Medijima se ispred pogona Stranjani danas obratio komorat koji je drugi dan ispod zemlje. Kako kaže, izašao je samo da demantuje navode direktora i da poruči da vlast nije svjesna šta radi.

"Rudari neće izaći dok im se ne udovolje zahtjevi da se vrate u ove pogone. Ko je sve ovo izrežirao, a mi mislimo da su ovo političke igre jer su stavljeni ljudi koji nisu sposobni, od struke, i daju lažne izjave. Naša struka ima papire i tvrdi da ima uglja i da se može kopati više godina", kazao je predstavnik rudara u jami Stranjani.

Dodao je da je zdravstveno stanje sve gore te da Hitna pomoć ima intervencije svakih nekoliko sati.

"Ne znam na šta će sve ovo izaći. Ovi iz vlasti nisu ni svjesni šta rade. Njima je fino, toplo, izabrali su se možda i sami. Ovdje ima ko ne radi, a ko radi nema", dodao je.

Jedan od komorata je nakon 24 sata ispod zemlje izašao zbog zdravstvenih problema, a kazao je kako Stranjani nemaju potrebnu solidarnost drugih rudnika, odnosno, jama Raspotočje i Stara jama te da su prepušteni sami sebi.

Ističu kako nikada nisu odbijali raditi u drugim jamama, ali da traže rad u svojoj jami, Stranjanima, za koje tvrde da posjeduje velike rezerve uglja koje neko ne želi da se otkopaju.

Upravnik jame Stranjani je kazao kako je u toku dana u pogon moguć dolazak i policije koja će spriječiti dalji silazak rudara u jamu.

 

Izvor: Klix.ba


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.