Sacha Baron Cohen: Facebook bi dozvolio Hitleru da reklamira 'konačno rješenje jevrejskog pitanja'

U svom govoru, poznati glumac optužuje tehnološke gigante da upravljaju “najvećom propagandnom mašinerijom u istoriji"

M.P. / 23. Novembar 2019

 

Sacha Baron Cohen kritikovao je tehnološke gigante Facebook, Twitter, YouTube i Google kao “najveću propagandnu mašineriju u istoriji” i okrivio ih zbog “naglog porasta zločinačkih napada na vjerske i etničke manjine”, prenosi Gardijan.

Baron Cohen je održao govor u četvrtak na samitu o antisemitizmu i mržnji u Njujorku pod nazivom “Never Is Now”, u organizaciji udruženja Anti-Defamation League, gdje mu je uručena nagrada za međunarodno liderstvo. Kazao je da “raste broj zločina iz mržnje, kao i zločinačkih napada na vjerske i etničke manjine” i da je “sva ta mržnja i nasilje potpomognuta od strane nekoliko internet kompanija koje zajedno čine najveću propagandnu mašineriju u istoriji”.

Dodao je: “Algoritmi od kojih ove platforme zavise namjerno promovišu onu vrstu sadržaja koja podstiče korisnike na angažman – priče koje hrane naše najniže instinkte i koje izazivaju bijes i strah. Zbog toga YouTube preporučuje video snimke teoretičara zavjera Alex Jones milijardu puta. Zbog toga lažne vijesti bolje prolaze od pravih vijesti, jer studije pokazuju da se laži šire brže od istine … Kao što stoji u jednom naslovu, pomislite samo šta je Gebels mogao postići da je imao Facebook.”

“Ako im platite, Facebook će pustiti bilo kakvu političku reklamu koju želite, čak i ako je u pitanju laž”, kazao je. “I čak će vam pomoći da te laži dopru do njihovih korisnika radi maksimalnog efekta. Po toj izokrenutoj logici, da je Facebook postojao 1930-ih godina, omogućio bi Hitleru da objavljuje reklame od 30 sekundi o svom “rješenju jevrejskog problema”.

Baron Cohen je u nastavku svog govora napao Marka Zuckerberga koji brani Facebook kao bastion “slobode izražavanja”. Kazao je: “Mislim da se svi možemo složiti da ne bismo trebali dopustiti rasistima i pedofilima slobodnu platformu da šire svoja uvjerenja i targetiraju svoje žrtve.” Baron Cohen je takođe kritikovao odluku Facebooka da ne uklanja profile onih koji negiraju Holokaust, kazavši: “Imamo milione dokaza za Holokaust – to je istorijska činjenica. A negiranje nije neko sporadično mišljenje. Oni koji negiraju Holokaust imaju za cilj da ohrabre i druge u tome.”

Baron Cohen je pozvao da se internet kompanije smatraju odgovornim za svoje sadržaje. “Vrijeme je da se ove kompanije konačno nazovu pravim imenom – najvećim izdavačima u istoriji. I evo ideje za njih: poštujte osnovne standarde i prakse kao što novine, časopisi i televizijske vijesti rade svaki dan.”

 “Internet kompanije sada se mogu smatrati odgovornim za pedofile koji koriste njihove stranice da targetiraju djecu. Hajde da smatramo ove kompanije odgovornim za one koji koriste njihove stranice da zagovaraju masovno ubistvo djece zbog njihove rase ili vjere. I možda novčane kazne nisu dovoljne. Možda je vrijeme da kažemo Marku Zuckerbergu i direktorima ovih kompanija: već ste dozvolili jednoj stranoj sili da se umiješa u naše izbore, već ste potpomogli genocid u Mijanmaru, uradite to još jednom i idete u zatvor.”

Glasnogovornik Facebooka mu je odgovorio: “Sacha Baron Cohen je pogrešno protumačio politiku Facebooka. Govor mržnje je zabranjen na našoj platformi. Mi zabranjujemo profile ljudi koji zagovaraju nasilje i uklanjamo svakoga ko ga hvali ili podržava. Niko – uključujući političare – ne može zagovarati ili reklamirati mržnju, nasilje ili masovna ubistva na Facebooku”, prenosi Gardijan.

 


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.