Sad je red na Narodnoj skupštini: Čekamo još 83 glasa za spas Sutjeske

Građanska inicijativa protiv hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska je na dnevnom redu Četvrte sjednice Narodne skupštine koja će biti održana sutra.

Maja Isović / 18. Maj 2015

Nataša Crnković, Centar za životnu sredinu rekla je da očekuje da će poslanici prepoznati važnost ovakve inicijative i da će je usvojiti, čime bi se napokon završila dugogodišnja borba za očuvanje Sutjeske.

Građanskom inicijativom se prijedlaže usvajanje zаključkа kojim se konstаtuje dа grаdnjа mаlih hidroelektrаnа u Nаcionаlnom pаrku „Sutjeskа“ nije od jаvnog i opšteg interesа zа Republiku Srpsku.

Za pokretanje građanske inicijative u skupštinskoj proceduri je bilo potrebno 3000 potpisa građana, a skupljeno je preko 6000. U periodu od sedam dana u januaru 2015. godine potpisi su skupljani na 12 lokacija u Republici Srpskoj, sa ciljem da se građanima omogući da se izjasne po ovom pitanju.

Nakon što je javnost dala svoj jasan glas za očuvanje Sutjeske, te nakon dvije presude Okružnog suda u Banjaluci u korist Sutjeske, čime su oborene obje studije uticaja na životnu sredinu, usvajanje ovakve građanske inicijative slijedi kao logičan korak.

„Da li je moguće da 13 MW privatne investicije može da bude iznad osnovnih principa po kojima je osnovan taj nacionalni park prije više od 50 godina? Omogućili smo građanima da se izjasne po ovom pitanju, a sada i poslanici imaju tu priliku. Sve oči su uprte na 83 osobe koje će glasati o Sutjesci i već sljedeće sedmice će biti jasno ko želi spas, a ko uništenje Sutjeske“, poručuje Nataša Crnković.

Sutjeska je najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini i jedno od biološki najraznovrsnijih područja u jugoistočnoj Evropi, čiji su biološki najvredniji dijelovi kanjoni i klisure Sutjeske i Hrčavke i strogi prirodni rezervat Perućica.

Podsjetimo da je kampanja Bitka za Sutjesku je pokrenuta kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska. Investitor „Drina Hydro Energy“ iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki.

 NAJVEĆI NACIONALNI PARK U BIH

Nacionalni park „Sutjeska“ je najstariji i najveći nacionalni park u BiH koji se od svog osnivanja, 1962. godine bavi turizmom. „Sutjeska“ je po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama biser RS i BiH. Ovaj Nacionalni park obuhvata prostrano planinsko područje na tromeđi Bosne, Hercegovine i Crne Gore, oivičeno rijekama Pivom, Drinom, izvorišnim tokom Neretve, te planinskim masivima Bioča, Vučeva, Maglića, Volujaka, Lebršnika i Zelengore.

Površina parka iznosi 17.250 ha, od čega je preko 66 odsto pokriveno šumama, a ostatak čine livade, pašnjaci i goleti iznad gornje granice šuma. Pored toga, Nacionalni park “Sutjeska” upravlja lovištem “Zelengora, koje zahvata površinu od oko 53.240ha.

Ovaj park je dom je jednoj od dvije preostale prašume u Evropi, zvanoj Perućica. Stabla bukve, visoka i preko 60 metara, kao i endemski crni borovi rastu na liticama koje štite ovu drevnu i zaista posebnu šumu. Vodopad Skakavac se može vidjeti sa vidikovca, a o ovaj 75-metarski vodopad je sakriven masivnom zelenom šumom koja prekriva dolinu.

Rijeka Sutjeska uklesala je prelijepu dolinu u središtu parka i odvaja planinu Zelengoru od planina Maglić i Volujak. Najviši vrh Bosne i Hercegovine, Maglić 2,386 m, nalazi se u parku, na granici sa Crnom Gorom.

Sva ova prirodna ljepota ubrzo može biti narušena zbog planirane izgradnje hidroelektrana, a bitka između prirodnih bisera i planirane ekonomnske dobiti u ovom slučaju je duga i teška. Mi se možemo samo nadati da generacije koje dolaze neće tražiti od nas odgovor zašto nismo dovoljno jako čuvali ono što nam je priroda bezrezervno dala.

 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.