Samo ekonomski nezavisne žene mogu se oduprijeti nasilju u porodici

Danas je u Domu omladine u Banjaluci otvorena prodajna izložba ukrasnih predmeta koje su izradile žene žrtve porodičnog nasilja koje borave u Sigurnoj kući. Prihodi od prodaje biće uručeni ženama koje su kreatori tih proizvoda.

Milica Plavšić / 26. Novembar 2018

Izložba radova korisnica Sigurne kuće pod nazivom „RUKE STVARAJU ŽIVOT BEZ NASILJA“ održaće se od 26.11.2018. do 7.11.2018. godine, a organizator je Fondacija Udružene žene Banja Luka.

Izložba je dio projekta podržanog od strane Grada Banja Luka u okviru kojeg su realizovane radionice sa dvadeset žena žrtava nasilja koje su dobile znanja i praktično iskustvo iz različitih dekupaž tehnika oslikavanja predmeta na staklu i drvetu.

"Na ovaj način će se unaprijediti život žena koje su već napustile Sigurnu kuću. To su većinom nezaposlene žene i nama je važno da se u našoj užoj i široj društvenoj zajednici prepozna značaj ekonomskog osnaživanja žena, jer ekonomska zavisnost je jedan od najčešćih uzroka nasilja u porodici. Upravo ekonomsko osnaživanje žena stvara preduslov za život bez nasilja", kazala je Amela Bašić-Tomić, koordinatorica Sigurne kuće u Banjaluci.

Posjetitelji izložbe mogu da kupe staklene vaze, podmetače za čaše, satove, flaše za piće, božićni i novogodišnji asortiman. Takođe, u naredne dvije sedmice u Domu omladine održaće se i dvije radionice u kojima će moći učestvovati zainteresovane posjetiteljke izložbe.

"Ovo je idealna prilika da posjetioci kupe nešto sebi lično ili poklon za neku dragu osobu i istovremeno doprinesu borbi protiv nasilja u porodici. Na ovaj način građani i građanke mogu da se uključe u borbu protiv rodno zasnovanog nasilja", kazala je Amela Bašić-Tomić.

Foto: Amela Bašić-Tomić

Ekonomsko osnaživanje žena je jedan od ključnih faktora prevencije i zaštite od nasilja nad ženama. Svi podaci prijavljenih slučajeva nasilja ukazuju da je ekonomska zavisnost jedan od najčešćih razloga zbog kojeg žene koje trpe nasilje ostaju uz partnera. Ekonomsko osnaživanje pomaže ženama da uspostave osjećaj sigurnosti, pronađu posao ili radom u kući obezbijede sebi finansijska sredstva za život kojim mogu da izađu iz začaranog kruga nasilja.

Izložba je dio aktivnosti kampanje protiv nasilja nad ženama pod nazivom "16 dana aktivizma".

Rodno zasnovano nasilje možete prijaviti na besplatne i anonimne SOS linije ili policiji na brojeve:

SOS RS 1264

SOS FBiH 1265

POLICIJA 122

 

 


 


Buka preporuka

BiH

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.