Sanja Popović za BUKU: "Izašla sam gola i bosa. Sve su mi stvari ostale u kući, ni mačku nam nisu dali da uzmemo, ali sada mi je vraćena vjera u pravo i pravdu"

Iza njih je, kaže, ostala i kafa koju su pile u trenutku kada je policija došla da ih deložira.

Milica Plavšić / 25. Juni 2020

 

Okružni sud u Banjaluci poništio je prije neki dan rješenje o deložaciji Vukosave Popović i njene kćerke Sanje, koje su u oktobru prošle godine prisilno izbačene iz svoje kuće. 

Nakon deložacije, Vukosava i Sanja ostavljene su na ulici, ali su pronašle privremeni smještaj, dok čekaju da se njihov slučaj riješi i da se vrate svojoj kući. Od tada je prošlo osam mjeseci, a njihova kuća je i dalje zapečaćena. 

Sanja kaže da su im sve stvari ostale u kući. Nisu im dozvolili ni da se vrate po mačku. Iza njih je, kaže, ostala i kafa koju su pile u trenutku kada je policija došla da ih deložira.

“Izašla sam gola i bosa. Bio je 17.  oktobar, sve su mi stvari ostale, nemam šta ni obući. Taman sam bila počela neku edukaciju, ni knjige nisam mogla uzeti. Molila sam da nas puste da uzmemo mačku, ni nju nisu htjeli da puste iz kuće”, priča za Buku Vukosavina kćerka Sanja o dešavanjima iz oktobra prošle godine.

Nada im je vraćena kada je, postupajući po žalbi, Okružni sud ukinuo sva izvršna rješenja o deložaciji i naredio prvostepenom sudu da donese novo rješenje.

Odluka Okružnog suda ju je, kaže, iznenadila i vratila joj vjeru u pravosuđe.

“Odjednom vjerujem da nije sve izgubljeno, da naše sudstvo ipak radi. Vjerujem da će pravo i pravda doći”, kaže Sanja, dodajući da je Vijeće sudija temeljno pregledalo predmet i uočilo sve nepravilnosti u prethodnom postupku. 

 

Foto: Sanja Popović, Printscreen

Kako je ranije za medije izjavio advokat Ivan Šijaković, Okružni sud u Banjaluci uvidio je da je u svim ranijim postupcima sud ignorisao teško psihičko stanje Vukosave Popović, koja je bila nosilac stanarskog prava i tako donosio niz rješenja koja su dovela do konačne deložacije. 

“Postoji dijagnoza, kad se ljudi nasilno izvlače iz kuće, mogu umrijeti iste sekunde. Postavlja se pitanje šta je važnije kuća ili ljudski život”, pita se Sanja, dodajući da se sve njihove molbe i žalbe ignorisane, a da su izvršitelji deložacije bili grubi i neljubazni.

Sanjina majka Vukosava je u devetoj deceniji života, srčani je bolesnik i teško je pokretna, jer je operisala kičmu, a nevolje koje su ih snašle nakon bratove smrti, odrazile su se i na Sanjino zdravlje. 

“Meni je štitna žlijezda proradila koliko su me vukli. Traže od mene dokumente da to dokažem, a ja nemam novca ni da odem kod doktora na pregled”, ogorčena je Sanja.

Donedavno je radila u školi po ugovoru o djelu, ali preko ljeta nema nikakvih prihoda, pa preživljavaju od majčine penzije. 

Sanja je sada zabrinuta jer se njihov predmet vraća istom sudiji u Osnovnom sudu, koji mora da napiše novo rješenje. Ipak, vjeruje da sudija ne može ponoviti istu odluku, jer je viša instanca odlučila drugačije. 

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.