"Sarajevo je u crvenoj zoni, vrhunac se tek očekuje, nadamo se da se mart neće ponoviti"

Preporuka Kriznog štaba KS je da se ne ide u linerarno zatvaranje škole

BUKA portal / 14. Septembar 2021

Članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je da je Kanton Sarajevo u "crvenoj zoni" zbog porasta broja novozaraženih, ali i da će Krizni štab ići sa novim preporukama ako taj rast bude veći, kao i da je njihova preporuka da djeca idu u škole i da je zadnja opcija da idu u online nastavu.

Ocjenjujući trenutnu epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo, kazala je kako jutrošnji bilten pokazuje da je 14 posto novozaraženih od 1.143 urađena PCR testa. Kazala je kako gledajući te podatke, takvi indikatori stavljaju KS između granice 3. i 4. nivoa prenosa lokalne transmisije. “Uklapamo se u takozvanu ‘crvenu zonu’. Neću reći da nas to brine, to smo očekivali, s obzirom i na porast u regionu. Četvrti val je u toku i to nije neočekujuće za nas. Polako se pune naše bolnice. Jutros nemamo pacijente na respiratoru, ali imaju oni koji su na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, kazala je Pilav.

ŠTA AKO DOĐE DO VEĆEG BROJA NOVOZARAŽENIH?
Navela je i da je teško prognozirati kada će doći do vrhunca ovoga vala, ali je rekla kako je sigurno da će u narednim sedmicama doći do značajnog povećanja broja zaraženih.


Pilav je kazala i da ukoliko dođe do rasta broja novozaraženih, vjerovatno će doći do preporuke da ljudi rade online, odnosno oni koji su u kancelarijskim prostorima, ali i da će istrajavati u tome da maksimalno dugo drže škole otvorene. Dodala je i da ako dođe do eksponencijalnog rasta, onda se vjerovatno ići i sa online nastavom.

Govoreći o trećoj dozi vakcine protiv korona virusa, Pilav je kazala kako se s apliciranjem te doze započelo o nekim zemljama svijeta i to nakon šest mjeseci od primanja druge doze, ali da evropska agencija još nije potvrdila davanje treće doze, ali da ako bude takva preporuka, vjerovatno će se i u BiH prakticirati.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.