Šarović: Spreman sam ponuditi čelne pozicije DNS-u i SP-u

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović poručio je da je spreman prepustiti sve čelne pozicije, ako se s tim složi i PDP.

BUKA portal / 02. August 2019

Razgovarali bi sa DNS-om i Socijalističkom partijom o novoj većini u Parlamentarnoj skupštini BiH koja dolazi iz Republike Srpske.
"Teoretski postoje opcije i matematika za drugačije formiranje parlamentarne većine, ali to je teži i složeniji put do formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH. Кomunikacija sa političkim strankama koje imaju svoje poslanike u Parlamentu BiH su svakodnevne ali je suviše rano da se to nazove pregovorima", istakao je predsjednik SDS-a.

Šarović je nazvao političkim neuspjehom devetomjesečni zastoj oko formiranja izvršne vlasti i da je izlaz teško vidjeti jer trenutni pregovarači koji imaju kapacitet nemaju nikakvog zajedničkog imenitelja osim što žele vlast i svoj dio plijena.

"Treba biti realan i reći da SDA, HDZ i SNSD-e imaju sve resurse i šanse da formiraju novi saziv Vijeća ministara BiH ali istovremeno i najveće šanse da u tome ne uspiju", kazao je Šarović.

Predsjednik SDS-a je naglasio da će se u narednom vremenskom periodu SDS posvetiti rješavanju važnih društvenih pitanja.

"Tu prije svega mislim na izborno zakonodavstvo koje je iz prošlog vijeka i koje je "izbušeno" i "pročitano" od strane stranačkih "eksperata" tako da danas na žalost Izborni zakon i sam izborni proces predstavljaju najveću i nezamislivo rasprostranjenu zonu korupcije i kriminala. Želimo također kao stranka da se u narednom periodu bavimo pitanjem uloge javnih servisa u društvu uopšte ali i drugim važnim životnim pitanjima koja će biti dio naših prioriteta", zaključio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.