Šarović traži posebnu sjednicu NSRS zbog odluke Ustavnog suda BiH o šumama

Predsjednik SDS-a podsjeća da šume čine 70 odsto teritorije RS.

BUKA portal / 24. Septembar 2021


Neophodno je sazvati posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na kojoj bismo donijeli odluke kako izaći iz ove situacije i zaštititi RS, poručio je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), povodom odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine(BiH) po kojoj Zakon u šumama RS nije u skladu sa bh. Ustavom.

"Posljednja odluka Ustavnog suda BiH kojom se neustavnim proglašavaju odredbe Zakona o šumama Republike Srpske u dijelu u kojem se kao njihov vlasnik određuje Republika Srpska, nastavak je prakse derogacije Republike Srpske i mijenjanja ustavnog uređenja unutar BiH", smatra Šarović, kako se navodi u saopštenju SDS.

Šarović ocjenjuje da umjesto da bude tumač ustava, Ustavni sud BiH je na sebe uzeo ulogu ustavotvorca - i da je svojom odlukom načinio opasan presedan. Tvrdi da u Ustavu BiH nigdje ne piše da BiH ima svoju imovinu, i da joj se ne daju nadležnosti nad šumama i poljoprivrednim zemljištem.

"Da su šume zaista vlasništvo BiH zar neko misli da Pedi Ešdaun (tadašnji visoki predstavnik u BiH) 2005. godine i njih ne bi obuhvatio Zakonom o zabrani raspolaganja državnom imovinom RS i stavio van snage Zakon o šumama RS", navodi Šarović.

Predsjednik SDS-a podsjeća da šume čine 70 odsto teritorije RS.

"Ustavni sud BiH prethodno je državnom imovinom proglasio 85.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i u slučaju HE 'Buk bijela', 'Foča' i 'Paunci' doveo u pitanje i pravo RS da dodjeljuje koncesije. Sve ove odluke su vrlo opasan presedan“, naglašava Šarović.

Zakon o šumama RS nije u skladu sa Ustavom BiH

Ustavni sud BiH na sjednici u Mostaru u četvrtak, 23. septembra, donio je odluku kojom Zakon o šumama kojeg je usvojila NSRS nije u skladu sa Ustavom BiH.

Odluka je donesena po apelaciji bošnjačkih poslanika u Vijeću naroda RS, koji su 26. februara 2021. godine od Ustavnog suda BiH zatražili da Zakon proglasi neustavnim i zabrani njegovu primjenu do donošenja konačne odluke.

U apelaciji je navedeno da ovim Zakonom RS pokušava postati titular državne imovine, čime sa narušava Dejtonski mirovni sporazum.

Ustavni sud BiH, na sjednici 7. februara 2020. godine, odlučio je u korist Bošnjaka i Hrvata (sedam delegata Vijeća naroda RS) da se svo poljoprivredno zemljište u ovom entitetu smatra imovinom BiH, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS krajem 2019. godine.
 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.