SASTALI SE U BEOGRADU! OVO SU PORUKE Erdogan: BiH bez formiranja vlasti ne može nastaviti sa efikasnim radom

Predsjednik Turske Redžep Tajjip Erdogan nakon današnjeg trilateralnog susreta u Beogradu na kojem su učestvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i članovi Predsjedništva BiH je poručio da je taj samit bio plodonosan i da ga to čini veoma sretnim.

BUKA portal / 08. Oktobar 2019

Najavio je da su narednog maja dogovorili susret ove vrste u Turskoj, a prije toga u Bosni i Hercegovini.

– Odlučni smo da nastavimo trilateralni mehanizam. Mislim da će to zbližiti i ljude i zemlje, ali najvažnija poruka današnjeg sastanka je što se razmišlja o cijelom region  – poručio je turski predsjednik.

Dotakao se i gorućeg problema neformiranja vlasti u BiH.

– Problemi sa vladom BiH se moraju riješiti jer bez vlasti se ne može na efikasan način nastaviti sa radom. A drugo, kada je riječ o saobraćaju i autoputevima, preduzimamo korake u tom smislu i ti koraci će, uvjeren sam, još više zbližiti Srbiju i BiH i dovesti do još važnijih dešavanja u budućnosti – istakao je Erdogan.

Foto: Tanjug

 

On je ponovio da je put sinonim za civilizaciju i život.

– Ako uspijemo izgraditi put između dva naroda, to će uticati na stanovništvo i spriječiti odliv ljudi te učiniti region mjesto koje privlači ljude. Dragi prijatelju Vučiću, vama želim još jednom uputiti poruke zahvalnosti. Radujem se sljedećim samitima – kazao je Erdogan u obraćanju medijima u Beogradu

Nakon trilateralnog samita Srbije, Turske i BiH srpski član Predsjedništva BiH istakao je kako je razgovarano o razvojnim projektima, gasovodu, turskom toku.

Foto: Tanjug

 

–  Neophodno je očuvati političku saradnja. Erdogan je rekao da treba izbjeći svaki sukob na ovim prostorima i da nižemo uspjehe kako bi riješili unutrašnje probleme. U ozbiljnom smo u zaostatku kada je riječ o operatizaciji autoputa, ali vjerujemo da bi formiranje Savjeta ministara moglo ubrzati proces izgradnje autoputa – poručio je Dodik, prenosi Avaz.

U Beogradu je danas počeo trilateralni samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, a srpski predsjednik je domaćin predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu i članovima Predsjedništva BiH, Željku Komšiću, Miloradu Dodiku i Šefiku Džaferoviću.

Vučić je, uoči početka sastanka, u Palati Srbija, dočekao lidere BiH i predsjednika Turske.

 

Predsjednik Srbije je juče, poslije birateralnog sastanka s Erdoganom rekao da je glavni politički cilj dvije zemlje mir na Balkanu.

Erdogan je takođe, u susret trilaterali, istakao da njegova zemlja igra i nastaviće da igra konstruktivnu ulogu u cilju stabilnosti i dobrobiti Balkana.

– Održaćemo trilateralni sastanak Turske, Srbije i BiH koji dugo nije održan. Mi ćemo otpočeti projekat auto-puta Beograd-Sarajevo. To ce biti most mira, koji će povezivati srca naroda – rekao je Erdogan.

 

Nakon sastanka trilaterale, dvojica predsjednika, kao i članovi Predsjedništva BiH odlaze u Kuzmin gdje će prisustvovati svečanom obilježavanju početka radova na izgradnji auto-puta Beograd – Sarajevo.

Budući auto-put gradiće se u dva pravca: Bijeljina-Sremska Rača (granica sa BiH)-Kuzmin i Požega-Kotroman (granica sa BiH).

Prvog dana posjete, nakon sastanka dvojice predsjednika, održana je sjednica Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske, a razmijenjeno je i potpisano devet sporazuma izmedu dvije države.

Zvanični dio prvog dana poskete završen je Srpsko-turskim poslovnim forumom na kome je učestvovalo više od 200 privrednika iz Turske, a na kome je najavljena izgradnja industrijske zone kod Beograda sa 16 turskih kompanija.

(Avaz, Tanjug)


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.