Sastanak Nikolić - Putin: Srbija vidi u Rusiji partnera i saveznika i to neće ugroziti uvođenjem sankcija

Ruski predsednik poručio kako njegova zemlja "ima principijelni stav povodom Kosova i Metohije" i ponovio podršku teritorijalnom integritetu Srbije

Anadolija / 16. Oktobar 2014

Srbija vidi u Rusiji partnera i saveznika, i neće ugroziti te odnose uvođenjem sankcija prema Rusiji, kazao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić na sastanku sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, u Palati Srbije u Beogradu, koji je bio otvoren za javnost prvih pet minuta, nakon čega su razgovor nastavili iza zatvorenih vrata, javlja dopisnik Anadolu Agency.

"Srbija neće ugroziti svoju budućnost nepromišljenim potezima, zato što je danas Srbiji itekako važna podrška Rusije, zbog teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje", rekao je Nikolić i dodao: "Ne povezuje nas samo slovensko poreklo, tradicija i kultura, već to treba da prati i ekonomska saradnja, a ključne su energetika i poljoprivreda."

 Ruski predsednik Putin ponovio je podršku Srbiji kada je u pitanju teritorijalni integritet Srbije, rekavši kako "Rusija ima principijelni stav povodom Kosova i Metohije".

Nakon sastanka, predsednik Nikolić je uručio uručiti Orden Republike Srbije Vladimiru Putinu, nakon čega predsednika Ruske Federacije očekuje tete-a-tete razgovor sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U okviru jednodnevne posete Vladimira Putina Beogradu, predsednici su odali počast sovjetskim i jugoslovenskim borcima nastradalima tokom borbi za oslobođenje Beograda, u aprilu 1944. godine, u toku Drugog svetskog rata.

 Nakon toga, Vladimiru Putinu je priređen svečani doček, uz najviše vojne počasti, a pored predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Putina su dočekali i premijer Vučić, prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, ministri u Vladi te načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubomir Diković.

Tokom posete biće potpisani i značajni međudržavni sporazumi, a na kraju posete Putin će prisustvovati Vojnoj paradi pod nazivom „Korakom pobednika“, upriličenoj povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i stogodišnjice od početka Velikog rata.

 

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.