Sastanak zbog odluke Ustavnog suda BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u nedjelju ili ponedjeljak sazvati sastanak svih važnih političkih ličnosti, predsjednika partija i nosilaca važnih funkcija u Republici Srpskoj i BiH na kojem će se odrediti prema odluci Ustavnog suda kojom je Dan Republike Srpske - 9. januar proglašen neustavnim.

Srna / 27. Novembar 2015

 "Moj prijedlog biće da se od Ustavnog suda BiH zatraži da ovu sramnu odluku povuče i da je stavi van snage, a do tada predstavnici Srpske neće raditi u zajedničkim institucijama BiH. To bi trebalo da bude naš način ponašanja. Nadam se da će taj prijedlog biti prihvatljiv za sve. Mi po ovom pitanju moramo da budemo jedinstveni jer samo tako možemo nešto da uradimo, u suprotnom napravićemo samo karikaturu", ocijenio je Dodik.

On je dodao da je ovo pitanje oko kojeg treba da se svi okupe i usaglase bez obzira ko je vlast, a ko opozicija.

"Javnost neće oprostiti različito djelovanje. I stoga mislim da je ovo pitanje gdje moramo da pokažemo jedinstvo i da zajedno zatražimo povlačenje odluke. Ako nema njenog povlačenja onda naše ponašanje treba da bude veoma jasno - u Narodnoj skupštini Republike Srpske odbaciti odluku, u parlamentu BiH tražiti da se odmah donese zakon o Ustavnom sudu kojim će biti ograničen njegov voluntarizam i rad sveden na odlučivanje po pravnoj neusaglašenosti zakona sa Ustavom a ne da bude mjesto donošenja političkih odluka", pojasnio je Dodik.

On je rekao da će predložiti jedinstveno djelovanje jer se preko ove sramne odluke ne može tako lako preći i krajnje je vrijeme da se konačno povuče granica nametanju odluka.

"Ako mi ostajemo u tim organima, onda dajemo legitimitet, a to znači da će dva-tri stranca i dva Bošnjaka donijeti svaku vrstu odluke i tražiti od nas njihovu primjenu metodom pritiska međunarodne zajednice iako je vidljivo da nema nikakvog pravnog osnova za to", naglasio je Dodik.

On je rekao da je očigledno da je ova odluka, na zahtjev Bakira Izetbegovića, jedna pokazna vježba da Bošnjaci upravljaju i sudovima. Ovo je dokaz, dodao je, da se neće stati sa nametanjem odluka kao što nisu stali ni nakon grba, himne, kao i ni nakon odluke o konstitutivnosti i odluke o Sudu i Tužilaštvu.

"Po čemu su grb i himna bili neustavni, pa su ukinuti? Šta je tu bilo sporno? Zato treba ponovo vratiti i grb i himnu, ponovo donijeti te zakone, pa neka oni onda ponovo odlučuju o svemu tome jer se ovo nametanje drugačije ne može izbjeći", poručio je predsjednik Srpske.

On je naveo da je odluka Ustavnog suda kojom je Dan Republike proglašen neustavnim u potpunosti srozala povjerenje u ovaj sud i u odlučivanje na nivou BiH gdje se ponovo želi rehabilitovati odlučivanje nametanjem odluka.

"Jasno je da Bakir Izetbegović nastavlja praksu svog oca nametanjem rješenja, a sutra možemo doživjeti da pošalje i apelaciju za ukidanje naziva Republike Srpske bez obzira na to što nema nikakvog pravnog osnova za to", istakao je Dodik.

On je rekao da je jedan od sudija Bošnjaka, objašnjavajući jučerašnju odluku Ustavnog suda BiH, rekao da je razlog za njeno donošenje to što se jedan broj stanovništva ne identifikuje sa Danom Republike, a živi na prostoru Republike Srpske.

"Pola BiH, odnosno cijela Republika Srpska se ne identifikuje sa BiH, pa nikome nije palo na pamet da ukine BiH. To dovoljno govori o njihovoj drskosti", istakao je Dodik, poručivši da sve dok je on predsjednik Republike 9. januar ostaje da se proslavlja kao Dan Republike Srpske i obilježavaće se isto kao i do sad, uz sve državne počasti.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.