Saznali smo šta je sa novcem uplaćenim za ekskurzije, škole u prirodi i druga đačka putovanja

Donosimo detalje

T.Čalić / 21. Maj 2020

Šta je sa novcem uplaćenim za ekskurzije, nastavu u prirodi i druga đačka putovanja koja su stopirana zbog vanredne situacije, izazvane korona virusom te hoće li ista biti realizovana do kraja školske godine, samo su neka od pitanja koja su pristizala na redakcijski email Buka magazina.

Roditelji su nam pisali da su nezadovoljni jer im se u agencijama niko ne javlja, a u školama ne znaju dati odgovor, iako su upravo iz škola na njih vršili pritiskali da aranžmane plaćaju i opominjali zbog svakog  kašnjenja.

Odgovor na pomenuto pitanje uspjeli smo dobiti u Ministarstvu prosvete i kulture Republike Srpske:

“Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić održala je sastanak sa turističkim agencijama izabranim za izvođenje ekskurzija ili škole u prirodi na kome je zaključeno da roditelji ne treba da brinu za novac koji je do sada u cjelosti ili djelimično  uplaćen jer će se naknadno definisati, kad se steknu uslovi za to, realizacija ekskurzija i škola u prirodi. Direktori osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj zaduženi su da organizuju ekskurzije i škole u prirodi čim se za to steknu odgovarajući uslovi, te da pripreme odgovarajuće anekse ugovora, uz prethodnu saglasnost Republičkog pedagoškog zavoda, na program ekskurzije ili škole u prirodi".

Podsjetili su takođe da  je na njihov prijedlog, zbog važećih mjera sprečavanja širenja bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) te opasnosti za zdravlje učenika i nastavnika, Republički štab za vanredne situacije na sjednici 15. aprila ove godine donio Zaključak o odgađanju ekskurzija i škola u prirodi za osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj. 

Ovim zaključkom odgađaju se sve aktivnosti oko realizacije ekskurzija i škola u prirodi za osnovne i srednje škole, planirane u aprilu, maju i junu 2020. godine.
 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.