Sazvan hitan sastanak Svjetske zdravstvene organizacije zbog smrtonosnog virusa

Svjetska zdravstvena organizacija održaće u srijedu sastanak stručnog odbora za hitne slučajeve zbog epidemija koronavirusa u Kini.

BUKA portal / 21. Januar 2020

Očekuje se da ta svjetska organizacija dones odluku da li je epidemija smrtonosnog virusa u Kini predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou.

To se navodi u saopštenju SZO, a koje je objavljeno nakon što se virus, koji je prvi put otkriven u gradu Vuhan i gdje je zaraženo skoro 200 osoba, proširio na druge kineske gradove, uključujući Peking i Šangaj i nakon što je otkriveno da ima zaraženih i van granica Kine, prenio je sinoć Rojters.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija prethodno je danas potvrdila da se novi koronavirus, koji izaziva upalu pluća, prenosi sa osobe na osobu i da je zarazio pojedine pripadnike medicinskog osoblja, prenela je zvanična kineska novinska agencija Sinhua.

Džong Nanšan, stručnjak za respiratorne bolesti i šef tima zdravstvene komisije koji istražuje epidemiju, potvrdio je da su dva slučaja zaraze u kineskoj provinciji Guangdong nastala prenošenjem s čoveka na čoveka, preneo je Rojters.

Kina je potvrdila ukupno 217 slučajeva koronavirusa na svojoj teritoriji, koji su prvi put otkriveni u centralnom gradu Vuhan.

Do sada je zvanično potvrdjeno da je upala pluća izazvana novim virusom odnela živote tri osobe.

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.