SDA nezadovoljna odlukom CIK-a o Srebrenici, najavili žalbu Sudu BiH

Rezultate izbora u Srebrenici donijeli birački odbori, a ne birači, tvrdi Tabaković.

Slađan Tomić / 21. Januar 2021

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH poništila izbore u Srebrenici zbog brojnih nepravilnosti, kandidat SDA za načelnika ove Srebrenica Alija Tabaković za BUKU kaže da može biti djelimično zadovoljan jer je CIK utvrdio da je SDA pokradena u većini redovnih mjesta u Srebrenici. “I da su se desile brojne zloupotrebe i nepravilnosti” kaže Tabaković.

On nije zadovoljan dijelom Odluke CIK-a da ne prihvate dio žalbe koji se odnosi na glasanjem putem pošte jer, prema riječima Tabakovića, 800 koverti nije na vrijeme stiglo u Srebrenicu jer su neki birači glasački materijal dobili 15 dana nakon izbora, a rok za dostavu glasačkog materijala na adrese građana van BiH je 45 dana. Centralna izborna komisija odlučila je da neće ponišiti glasanje putem pošte, te promjena ovih glasova neće biti.

“Nisu na vrijeme poslati glasački materijali, nije stiglo. To će uticati na konačni ishod rezultata. Mi ćemo se obratiti i Apelacionom odjeljenu Suda BiH” poručio je Tabaković u razgovoru za BUKU. Dodaje da 2.500 koverti u leži u magacinima jer nisu pristigle na vrijeme, a da među tom poštom ima i glasova srebreničkih birača.

Brojne nepravilnosti

CIK je potvrdio brojne nepravilnosti poput: nevažećih dokumenata, prebacivanja glasačkih listića, glasanja jedne osobe više puta, omogućavanja glasanja bez dokumenata.

“Nama je neprihvatljivo , mi koji svakodnevno živimo 24h u Srebrenici to znamo, da imamo 15.000 birača. Tom logikom trebalo bi da imamo 20.000 stanovnika, a u Srebrenici sada nema više od 5.500 ljudi” dodao je Tabaković.

On kaže kako postoje profesionalni birači iz Srbije koji svake četiri godine dolaze na glasanje u Srebrenicu.

“Tražimo revidiranje spiskova. Nemoguće da je u selu gdje ima pet kuća prijavljeno 500 birača. Mi smo prije izbora upozoravali da se priprema izborni inžinjering. Rezultate izbora u Srebrenici donijeli su birački odbori, a ne birači. Tražićemo odgovornost biračkih odbora.”

Ko je kršio izborna pravila u Srebrenici, dokazaće istražni organi, a da li će ponovljeni izbori biti pošteniji zavise od insitucija koje provode izbore, rekao je za BUKU Hamdija Gušić, predsjednik Opštinskog odbora Demokratske fronte Srebrenica.

“S obzirom na veliki broj nepravilnosti tokom izbornog procesa u Srebrenici i svega onoga o čemu smo javno svjedočili smatramo da je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela pravu odluku koja je, vjerujemo, donesena na osnovu relevantnih činjenica do kojih je CIK došao. Demokratska fronta Srebrenica svakako pozdravlja odluku Centralne izborne komisije” dodao je Gušić.

Naša stranka podržava odluku CIK-a BiH za koju kažu da je dokaz svega što su do sada ukazivali o svim neregularnostima i fabrikovanju izborne volje građana.

“Ostaje nejasno zašto CIK ovom odlukom nije tretirao i glasanje putem pošte, s obzirom da je taj segment posebno bio neregularan i u mnogome može promijeniti rezultate izbora. Posljednji u nizu izbornih krađa su i izbori u Mostaru, poslije kojih ostaje svima nama nejasno zašto CIK nije naložio u najmanju ruku ponovno brojanje glasova imajući u vidu dokumetnovano krađu na samo par biračkih odbora koji su ponovno brojani” kaže za BUKU Nihad UK, generalni sekretar Naše stranke.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.