SDA polako zatvara sve mogućnosti da se sa njima sarađuje

Šta ovo znači?

Srna / 19. Septembar 2019

Potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da je "deklaracija SDA usmjerena protiv mira, stabilnosti, dobrih odnosa, koegzistencije, saradnje, kohezije, i to ne samo u okviru BiH nego i na širem regionalnom planu".

"Deklaracija SDA definitivno zadire u temelje Dejtonskog sporazuma i nudi određena rješenja koja su apsolutno protivna Dejtonskom sporazumu i ustavno-pravnom poretku i sistemu koji je taj sporazum uspostavio. Nije samo zaustavio rat, nego nam je dao i Ustav", rekla je Cvijanovića sinoć ATV.

Cvijanović je navela da je "ono što je predloženo u deklaraciji SDA suprotno interesima srpskog i hrvatskog naroda, ističući da se tu propagira organizacija BiH koja ne može da zaživi jer za to nema saglasnost u Republici Srpskoj, te pokazuje invazivniji pristup i odnos jednog naroda u odnosu na druga dva, što je neprihvatljivo u BiH".

"SDA namjerno blokira proces implementacije izbornih rezultata i poštovanja izborne volje građana Republike Srpske. Naš stav je da se to ne smije dozvoliti", poručila je Cvijanovićeva, koja je i predsjednik Republike Srpske.

Ona je rekla da institucije Republike Srpske kao odgovorne moraju da rade sve da bi spriječile nekog da remeti nešto što je sasvim normalan politički proces, te da oni koji mogu da formiraju vlast na nivou BiH i preuzmu na sebe odgovornost.

"SNSD zajedno sa svojom koalicijom traži da se poštuje izborna volja građana i da oni koji su željeli da obezbijede predstavljanje Republike Srpske svojim većinskim glasom imaju to pravo", istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je istakla "da SDA ne želi istinski suživot sa drugima u BiH, već nameće svoju političku agendu drugima i propagira priču koja ne može uhvatiti korjen u BiH, poput priče o jednom jeziku i identitetu".

Ona je ocijenila da je "SDA blokirala cijeli sistem na nivou BiH i omogućila izbornim gubitnicima iz Republike Srpske da ostanu u tehničkom mandatu koji je ravan ničemu".

"U Sarajevu sigurno ne treba da sjede izborni gubitnici iz Republike Srpske koji u skladu sa svojom političkom procjenom smatraju da treba tamo da sjede.  Ne mislim da treba tamo da sjede, jer smo imali izbore i završena je ta priča. Kakav doprinos oni mogu dati građanima u tehničkom mandatu, a pola mandata ne funkcionišu na pravi način?", upitala je Cvijanovićeva.

Komentarišući ostavku potpredsjednika Narodne skupštine Republike Senada Bratića, Cvijanovićeva je rekla da SDA polako zatvara sve mogućnosti da se sa njima sarađuje.

"SDA je nerealna, propagirajući BiH koja je kao takva prikazana u toj deklaraciji koja je republika, nema entitete, već regije, niti konstitutivne narode. To su stari planovi koji su bezbroj puta pokušali da negdje provuku", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da je opredjeljenje Republike Srpske privrženost Dejtonskom sporazumu i vraćanje određenih nadležnosti Srpske koje su prenesene na nivo BiH.

"Kroz praksu niz godina unazad pokazalo se da putem nadležnosti koje su prenesene mi nismo dobili ni jeftiniju, ni efikasniju ni bolju strukturu, niti efikasniji sistem, niti smo dobili neko veće povjerenje među nama. Naprotiv, taj jaz postaje sve dublji", rekla je Cvijanović. 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.