SDS i PDP traže izmjene Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH: Evo šta nude Šarović i Borenović

iše od 300 tačaka dnevnog reda čeka na razmatranje u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH

FENA / 08. Novembar 2019

A od toga je 45 ratifikacija međunarodnih ugovora čija je vrijednost procijenjena na dvije milijarde KM, 40 zakonskih rješenja, više od 60 izvještaja o radu bh. institucija i više od 150 revizorskih izvještaja.

Upozorili su na to danas poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lideri Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) Mirko Šarović i Branislav Borenović.

Zbog takve situacije podnijeli su inicijativu za izmjene Poslovnika o radu kojima bi se osiguralo da se na vrijeme izvrši izbor radnih tijela (komisija) Doma, u ovom slučaju njih šest, jer bez toga nije u potpunosti konstituirano najviše zakonodavno tijelo u zemlji.

Na sazivanje sjednice, na kojoj bi se razmatrala ta inicijativa, već su dobili podršku 14 poslanika, ali im je potrebno 22 poslanika da bi se sjednica sazvala zbog čega su pozvali predstavnike stranaka koje imaju najbrojnije klubove u Predstavničkom domu da ih podrže.

Suštinski izmjene bi osigurale uvođenje još jednog člana u Poslovnik i predviđaju da ukoliko poslanički klubovi ne dostave imena članova komisija, tu obavezu izvrši Kolegij, a ukoliko oni to ne urade da se komisije oforme privremeno od onih poslanika čija su imena dostavljena.

Naglasili su da zbog sadašnje situacije u kojoj još nisu imenovani članovi šest radnih tijela ispašta cijela država budući da su na čekanju brojni akti koji trebaju potvrdu u PSBiH, a među njima je i ugovor u vrijednosti od 400 miliona KM namijen za nastavak izgradnje Koridora Vc.

Smatraju da je inicijativa legitimna, demokratska i da za cilj ima isključivo omogućavanje rada Predstavničkog doma te su podsjetili da komisije imaju veliki značaj u Parlamentarnoj skupštini BiH mnogo veći nego u drugim parlamentima u BiH.

Inicijativu su već podržali poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), Naše stranke i Demokratske fronte, a izražena je nada će se tu inicijativu podržati i ostali poslanici Predstavničkog doma te da bi se početkom sedmice mogao znati precizan datum kada bi sjednica mogla biti održana.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.