Šef WHO-a: Imunitet krda ne može biti strategija protiv korone, to nije opcija

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) je ocijenila nezamislivim dopuštanje slobodnog cirkuliranja covida-19 kako bi se postigao kolektivni imunitet.

BUKA portal / 13. Oktobar 2020

 

"Nikada u povijesti javnog zdravstva se imunitet krda nije koristio kao strategija odgovora na epidemiju, a još manje na pandemiju. To je znanstveno i etički problematično", izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare. 

"Slobodno pustiti opasan virus, koji ne razumijemo u potpunosti, suprotno je etici. To nije opcija", inzistirao je. 

U pandemiji novog koronavirusa umrlo je više od milijun oboljelih u svijetu nakon što je ured WHO-a u Kini upozorio na pojavu bolesti krajem prosinca prošle godine.

Radi li se o trajnom imunitetu?

"Velika većina ljudi u većini zemalja je osjetljiva na zarazu tim virusom. Serološka istraživanja upućuju na to da je u većini zemalja zaraženo manje od 10 posto stanovništva", objasnio je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

On je također dodao da se ne zna dovoljno o imunitetu onih koji su bili zaraženi covidom-19 i naglasio da su se neki ponovo zarazili. 

"Većina zaraženih virusom razvijaju imunitet tijekom prvih tjedana, ali ne znamo radi li se o trajnom i jakom imunitetu ni je li on različit od osobe do osobe", dodao je. 

Naglasio je da je koncept imuniteta krda korišten u kampanjama cijepljenja i podsjetio da je za male boginje potrebno cijepiti 95 posto stanovništva da bi preostalih 5 posto bilo zaštićeno, dok za dječju paralizu ta stopa iznosi 80 posto.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.