SELA U AFGANISTANU I DALJE NJEGUJU "BAČA POŠ": Jedna od sedam kćerki živi kao dječak

Na prvi pogled, Mangal Karimi (13) deluje kao svaki drugi dječak iz malog sela u sjevernom Afganistanu. On donosi drva za vatru i hrani stoku na očevoj farmi.

BUKA portal / 20. Juni 2019

Do druge godine, Mangal je bio Madina, jedna od sedam kćerki koju su roditelji odabrali da živi kao dječak. U avganistanskoj tradiciji postoji i termin za to, "bača poš", što znači "obučena kao dječak".

Dokle god mu sjećanje seže, Mangal je krio svoju dugu kosu ispod vunene kape, oblačio je jaknu i pantalone i pomagao ocu na farmi.

U avganistanskom patrijarhalnom društvu, mnogo se više cijene muška djeca, čak do te mjere da se porodica koja nema nijedno muško dijete smatra nepotpunom.

Djevojčice se odgajaju tako što im se stavlja do znanja da one predstavljaju teret porodici. Žene ne mogu da zarađuju novac i izdržavaju porodicu, ne mogu da žive same, pa tako nije čudno što se u takvom društvu praktikuje "bača poš".

Ova promijena je privremena. Naime, očekuje se da se muški identitet odbaci kada uđu u pubertet i da tada ponovo žive kao djevojčice, što nije uvijek lako.

Ovaj običaj opstaje već vijekovima zahvaljujući sujeverju. Vjeruje se da će "bača poš" dijete preokrenuti sudbinu i da će slijedeće dijete koje se bude rodilo u porodici biti muško, prenosi blic.rs.


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.