Selma Selman dobitnica nagrade "Zvono 2014"

Selma Selman, studentkinja završne godine Akademije umjetnosti u Banjaluci, dobitnica je nagrade "Zvono 2014".

Maja Isović / 23. Juni 2014

Selma Selman, studentkinja završne godine Akademije umjetnosti u Banjaluci, dobitnica je nagrade "Zvono 2014", koju Centar za savremenu umjetnost Sarajevo dodjeljuje za umjetnička djela nastala u posljednje dvije godine.

Akcenat je ove godine stavljen na kvalitet i inovativnost.

"Slikarstvo me jako privlači. Slikam od kako znam za sebe. U ovoj godini počela sam da istražujem i radim performase i instalacije i malo više se bavim avangardom. Umjetnost mi počinje biti kao ispovjedaonica, čistim se i otkrivam mnogo toga. Umjetnost mi je život. Kroz performans mogu da ostvarim komunikaciju sa ljudima. Već duže vrijeme tema mog umjetničkog istraživanja je moja etnička grupa, moj narod i istraživanje same sebe. Uvjek počinjem od sebe, a umjetost mi služi kao eskipizam da pobjegnem od nekih surovih stvari, ali u to ne spada skrivanje činjenice da sam Ciganka. Ja želim da kažem da ja jesam Romkinja i kroz to želim da pokažem drugim ljudima koji su Romi da se ne srame svog porijekla. A sa druge strane želim da drugi ljudi nas poštuju, a ne da viču za nama: cigu-ligu i da nas prozivaju ovakvim ili onakvim imenima, jer i mi smo članovi ovog društva i pripadamo ovoj sredini", rekla je Selma Selman ranije za BUKU.

NA KONKURS STIGLO 45 PRIJAVA

Žiri u sastavu Lala Raščić (umjetnica i predsjednica žirija, Sarajevo/Zagreb), Mladen Miljanović (umjetnik, Banjaluka), Gordana Anđelić-Galić (umjetnica, Sarajevo), Omar Lopez-Chahoud (nezavisni kustos, New York) i Sandra Dukić (umjetnica, Banjaluka) jednoglasno je odabrao četvoro finalista za Godišnju nagradu za mlade likovne umjetnike u BiH.

Na konkurs je stiglo 45 prijava, s ukupno 70 predloženih radova realizovanih u širokom rasponu umjetničkih tehnika, od tradiconalne grafike i kiparstva, preko videa i instalacija, do urbanih i medijskih intervencija. Jednu od bitnih odlika ovogodišnjeg konkursa predstavlja visok nivo umjetničke kvalitete većeg broja pristiglih radova.

Finalisti su izabrani po kriteriju izvrsnosti koncepta i kvalitete izvedbe pojedinih prijavljenih radova, kvalitete prijave i priložene dokumentacije, kao i prema njhovom općem umjetničkom dojmu.

Finalisti za nagradu "ZVONO 2014" su:  Mila Panić (prijavljeni rad: We have a wonderful life),  Bojan Stojčić (prijavljeni rad: Pismene vježbe, različiti zapisi u prostoru, različite lokacije 2013.-2014.),  Irma Markulin (prijavljeni rad: Tragovi iz domovine) i  Selma Selman (prijavljeni rad: 16.000 djelova).

BORBA PROTIV DISKRIMINACIJE ROMA

Selma Selman rođena je 1991. godine u Bihaću. Nakon osnovne škole upisuje Umjetničku školu u Bihaću, te se počinje ozbiljno baviti slikarstvom i primijenjenom umjetnošću. Trenutno je na završnoj godini Akademije umjetnosti u Banjaluci gdje pored slikarstva izučava performans. Sa njom studiraju i njena dva polubrata Mersud i Ferdi, a umjetnička porodica Selman već postala poznata u umjetničkim krugovima širom BiH.

Stvarajući sjajna umjetnička djela Selman u prvi plan svog rada stavlja borbu protiv diskriminacije Roma.

 

Selma Selman, performans: Sestro čuvaj se kriminalaca (BL - ART, 2013).

NAGRADA ZVONO

Nagrada ZVONO, godišnja nagrada za mlade likovne umjetnike (do 35 godina starosti)

Naziv nagrade simbolički i vrijednosno označava i njen smisao. Nagrada nosi ime po ličnosti ili umjetničkoj pojavi, grupi važnoj za razvoj i povijest moderne umjetnosti u svakoj od zemalja u kojoj se nagrada dodjeljuje.

Nagrada za Bosnu i Hercegovinu dobila je ime po umjetničkoj grupi ZVONO koju su 1982. godine u Sarajevu osnovali Aleksandar Bukvić, Sadko Hadžihasanović, Narcis Kantardžić, Sead Čizmić, Biljana Gavranović i Kemal Hadžić. Oni grupi daju ime po kafeu ZVONO u kome se najčešće okupljaju. Kao tek završeni studenti Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, upućeni u savremene umjetničke tokove, ne čekaju da budu prepoznati u postojećem sistemu umjetnosti. Željni promjene, formiraju grupu koja će djelovati van institucija i na način do tada nepoznat i nepriznat u našoj umjetničkoj sredini.

Organizuju umjetničke akcije, performanse, izložbe na najneuobičajenijim mjestima: barovima, ulicama, izlozima trgovina, u prirodi. Njihove grupne akcije (igre na stadionima, parodije i zabave) izraz su generacijske samoidentifikacije, dok svako od njih u svom individualnom radu traži i razvija vlastitu plastičnu formu i poetiku u širokom spektru "Nove slike" ("New Image") osamdesetih godina. Aktivnost grupe ZVONO (posebno njen izrazito aktivistički odnos prema kulturnom prostoru u kojem djeluje) pretstavlja najradikalnije 'ponašanje’ na umjetničkoj sceni Bosne i Hercegovine toga vremena.

Početkom rata u bivšoj Jugoslaviji većina članova raselila se po svijetu, od Europe do Amerike i Kanade.

 

Zahvaljujući nagradi "Zvono" Selma će dobiti šestomjesečni boravak u Njujorku.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade bili su Lala Raščić, Mladen Miljanović, Ervin Babić, Irena Sladoje, Adela Jušić, Sandra Dukić i Boris Glamočanin.

 

Pročitajte intervju sa Selmom koji smo radili na portalu BUKA

 

BUKA intervju: Selma Selman – Romi ne treba da se srame svog porijekla

 

 

 

 

 

 


 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.