Selo ispod vode: Jednom godišnje izroni na površinu

Mještani koji su u tom malom i plodnom selu živjeli ni sami nisu znali što se dogodilo

BUKA portal / 13. Juni 2019

Postoji niz sela na svijetu koja su posebna zbog svoje ljepote, mirnog života i prirode.

Ovo selo, u zapadnoj indijskoj državi Goa možda je najposebnije među njima, jer se u njega njegovi mještani i dalje vraćaju, iako ga više nema.

Naime, selo je vidljivo samo mjesec dana u godini, ostalih 11 nalazi se ispod mora.  Selo Curdi smješteno je između brežuljaka planine zapadnog Ghatsa i rijeke Salaulim. Bilo je to jednom jako plodno selo na jugoistoku Goe, sve do 1986. godine kada je u potpunosti nestalo. Nakon što je izgrađena prva brana u državi, selo je u potpunosti potopljeno. Svake godine u svibnju voda se povuče i pokazuje što je danas ostalo od njega, piše BBC, prenosi Express.hr

Ostaci kuća, religioznih građevina, slomljeni dijelovi onoga što su ljudi koristili izlaze na površinu. 

 

Zemlja na kojoj je nastalo selo, u kojem je živjelo 3000 ljudi, bila je jako plodna i svi su živjeli od raznih poljoprivrednih kultura.

Uzgajali su kokos, indijski oraščić, mango i nangku. Na jednom su mjestu živjeli hindusi, muslimani i kršćani. Postojao je i glavni hram, nekoliko manjih, kapelica i muslimansko svetište. Stvari su se drastično promijenile nakon što je Goa oslobođena od Portugalaca 1961. godine. 

Prvi ministar Dayanand Bandodkar posjetio je selo i najavio izgradnju brane, prve u državi. Okupio je mještane i govorio im kakva će to biti korist za cijelo područje.  "Rekao je da će potopiti naše selo, no da će naša žrtva biti za veće dobro", kaže 75-godišnji Gajanan Kurdikar koji se još uvijek sjeća tog sastanka. 
 


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.