Šeranić: Plan vakcinacije za COVID-19 za RS biće gotov naredne sedmice

Prvi plan vakcinacije za COVID-19 za RS će biti gotov naredne sedmice, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

BUKA portal / 07. August 2020

 

Kada je riječ o vakcinama, RS će se u okviru evropske nabavke medicinskih sredstava i medicinske opreme priključiti nabavci vakcina. Prvi plan vakcinacije za COVID-19 za RS će biti gotov naredne sedmice, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić na današnjoj pres konferenciji.

"Vakcine će biti obavezne za one građane za koje procijenimo da moraju primiti vakcinu. Zakon je tu vrlo jasan, oni koji uobičajeno imaju kontraindikaciju za ovakve vrste  vakcina neće biti u obavezi da je prime, ali ciljne grupe će definisati Institut za javno zdravstvo", izjavio je ministar.

"Mi razgovaramo i sa Globalnom alijansom za vakcinaciju i imunitet 'Gabi' koji usko sarađuju sa SZO. Naravno, dosta je nejasnoća kada su u pitanju ove vakcine, ono što očekujemo je da se obznani da li će se primati u jednoj dozi ili u dvije, koju vrstu imuniteta će ostaviti i na koliki period, kada će biti potrebno raditi tu vrstu vakcinacije", pojasnio je Šeranić.

 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.