SIPA jutros "uručila poziv" Zdravku Mamiću, danas se mora pojaviti u Sudu BiH

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su uručili poziv bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću da se javi u Sud Bosne i Hercegovine.

BUKA portal / 11. Juni 2019

Klix.ba

Za Klix.ba je potvrđeno da je SIPA jutros uručila poziv Mamiću, a iz te agencije nam je potvrđeno da on nije uhapšen te da će se na osnovu poziva danas pojaviti u Sudu BiH. Nezvanično, Zdravko Mamić se jutros nalazio u Mostaru.

Ovaj potez bh. sigurnosne agencije uslijedio je nakon što je susjedna Republika Hrvatska raspisala međunarodnu potjernicu za Mamićem. U skladu s tim Interpol je obavijestio pravosudne institucije i policijske agencije u našoj zemlji o raspisivanju međunarodne potjernice za Mamićem koji se već godinu nalazi u Međugorju. 

Bivši čelnik Dinama danas će se javiti u Sud Bosne i Hercegovine gdje bi trebalo biti održano prvo ročište po zahtjevu za izručenje Hrvatskoj. Ako se Mamić bude protivio izručenju Hrvatskoj, uslijedit će sudski postupak u kojem će se odlučivati o njegovoj ekstradiciji.

Mamić sudsku odluku može čekati ili u ekstradicijskom pritvoru ili na slobodi ukoliko mu bude dozvoljeno da plati kauciju. 

Potjernica za Mamićem raspisana je nakon što mu je Županijski sud u Osijeku odredio istražni zatvor u drugom sudskom postupku koji je pokrenut protiv njega zbog optužbi za učestvovanje u izvlačenju 38 miliona KM iz Dinama.

Preuzeto sa Klix


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.